Hiperautomobili i prinudni rad – Rimac stopira saradnju sa Kamelom

Šta se dešava između hrvatskog proizvođača hiperautomobila Rimac i kineskog partnera? Zašto hrvatska strana raskida partenrstvo?

Pixabay

Hrvatski proizvođač električnih hiperautomobila Rimac kaže da raskida saradnju sa firmom Kamel (Camel Group). Povod su američke optužbe da Kamel u svojim kineskim pogonima koristi prinudni rad. Raskid, međutim, nije jednostavan jer je partnerska veza duboka i zamršena.

Šta se desilo?

Američka vlada zabranila je prošlog avgusta uvoz Kamelove robe, optuživši kinesku grupaciju da koristi prinudni rad u svojim fabrikama baterija za električne automobile. Rimac, koji godinama sarađuje sa ovom firmom, sada je na upit nemačkih medija saopštio da zbog toga prekida sve poslovne odnose sa Kamelom. To, međutim, neće biti jednostavno, jer Kamel nije samo poslovni partner, već je veliki akcionar same grupacije Rimac. Kinezi su, naime, u hrvatsku firmu 2017. uložili 30 miliona evra i preuzeli drugi po veličini paket deonica u njoj.

U međuvremenu, slavna hrvatska kompanija, inače vlasnik još slavnijeg Bugatija, sa Kamelom je dogovorila i zajedničko ulaganje u fabrike električnih motora i baterija u Kini. Taj projekat sada ide na led. U Rimcu čak kažu da projekat nije aktivan još od 2022. i da je u fazi gašenja.

U Rimcu optužbe “primili k znanju”

Odgovarajući na pitanja o saradnji sa kompanijom koja, po svemu sudeći, primorava ljude da rade u njenim pogonima, u Rimcu su kažu da su „primili na znanje optužbe o prisilnom radu u Camel grupi, jednom od naših ulagača”.
“Rimac grupa prihvata načela odgovornog i etičnog poslovanja”, kažu u hrvatskoj kompaniji koja proizvodi neke od najbržih električnih automobila na svetu.

(Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: