Hotel Slavija: Hoće li biti rušenja i kako će izgledati novi kompleks

Kompanija u vlasništvu porodice „Matijević“ kupila je hotel „Slavija“, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu do kraja godine. Zatražiće subvencije od države, ali dobijanje neophodnih dozvola je na prvom mestu.

(Foto: FoNet/youtube.com/printscreen)

U januaru ove godine kompanija „Matijević“ i zvanično je postala vlasnik hotela „Slavija“. Platila ga je oko 24,9 miliona evra, a na tenderu bila jedini ponuđač.

Matijevići su i pre kupovine u svom vlasništvu već imali pet hotela. Neki od njih se nalaze Novom Sadu, neki u Beogradu, a vlasnici su i jednog hotelskog objekta u Zrenjaninu.

Slavija lux

U izjavi za Nova.rs Zoran Matijević navodi da su u toku pripreme za rekonstrukciju i da je njegova kompanija u postupku traženja neophodnih dozvola za radove na tom kompleksu. Na Slaviji će biti otvorena dva hotela, dodaje on.

„‘Slavija lux’ će biti hotel sa četiri zvezdice. Kula će biti poslovna zgrada, dok će u delu objekta koji je većim delom u Makenzijevoj ulici biti otvoren hotel sa tri zvezdice“, kaže Matijević.

Bez rušenja, ali gotovo pre izložbe EXPO 2027

„Što se tiče rušenja, njega neće biti, jer je statika svih zgrada u odličnom stanju“, navodi Matijević.

Napomenuo je i da bi svi radovi trebalo da se završe do 2027. godine, odnosno pre specijalizovane izložbe Expo 2027.

Subvencije od države

Na pitanje ,,Nove’’ da li planira da zatraži subvencije od države, koje je najavio predsednik Vučić, Matijević kaže da je svaka pomoć dobrošla. „Verovatno ćemo pokušati kada svi projekti budu gotovi. Na kraju, to je novac poreskih obveznika, a mi smo jedni od većih“, rekao je on.

Inače, Matijevići su pokušali da kupe hotel „Slavija Lux“ (danas „Slavija Garni“) još 2018. i to u postupku koji je pokrenuo javni izvršitelj.

Međutim, prodaja je poništena pošto je Privredni sud u Beogradu utvrdio da prethodno mora da se pravosnažno odluči postoji li dug „Slavije“ prema firmi Fil Šar.

Kompas/Nova.rs

Ceo tekst o ovoj temi pročitajte OVDE.