GSP nabavlja još 150 autobusa na metan

Nakon duge serije teških havarija sa ozbiljnim posledicama, GSP je odlučio da nabavi 150 novih autobusa. Svi novi autobusi će koristiti metan.

Autobus GSP-a na Terazijama (Foto: Vikipedija)

Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd objavilo je tender za nabavku 100 zglobih i 50 solo autobusa na komprimovani prirodni gas, odnosno metan, putem finansijskog lizinga na šest godina.

Zašto je to važno?

U poslednje dve godine vesti o autobusima koji su se zapalili u vožnji, prepolovili, otkazale im kočnice ili im je otpao točak, postale su skoro pa redovna rubrika u medijima. U više ovakvih slučajeva došlo je do teških povreda pa i smrti putnika ili prolaznika, a pre nekoliko godina je neispravan autobus koji je vozio penzioner uleteo u igralište puno dece.

Obnova voznog parka GSP-a, ali i privatnih prevoznika, zato je hitno pitanje, kao i praksa gradskog prevoznika da de facto kažnjava radnike koji previše insistiraju na popravkama, o čemu su pisali mediji.

Uz to, autobusi su jedni od najvećih zagađivača tako da je nabavka ekološki prihvatljivijih vozila, poput onih na metan pozitivan pomak.

Kakvi će biti novi autobusi?

Sva vozila moraju biti iste marke i tipa. Zglobni autobusi treba da imaju najmaje 36 sedišta, i kapacitet za najmanje 150 putnika. Solo autobusi treba da raspolažu sa najmanje 29 sedišta i da imaju kapacitet za minimalno 80 putnika. Rok za podnošenje ponuda je 17. jun.

Autobusi će biti isporučivani u turama, nakon potpisivanja ugovora, tako da u roku od 300 dana svi stignu u GSP.

Nevena Petaković/Nova ekonomija

Više o ovoj temi čitajte na: