Greškom ostao bez testisa: Muškarac iz Ljubljane traži pola miliona evra odštete

“Za nastalu štetu saznao je tek u oktobru 2019. Do tada je mislio da boluje od malignog raka, jer mu niko nije objasnio dijagnozu”, navodi se u presudi.

Ilustracija (Foto: Envato)

Okružni sudija u Ljubljani je presudio da je osnovana tužba muškarca zbog nepotrebno odstranjenog testisa u mladosti. Utvrđeno je da tumor na testisu nije bio maligni i Univerzitetski klinički centar u Ljubljani (UKC) bi trebalo da mu isplati odštetu.

Iznos još uvek nije poznat, a pacijent je tražio skoro pola miliona evra, prenosi N1.

Šta se dogodilo

Operacija je izvršena zbog tumora na testisu, koji je bio benigni a ne maligni, ali on to nije znao. Upravo suprotno, godinama je verovao da se lečio od karcinoma.

Tako je ostao bez jedinog funkcionalnog testisa, jer je drugi već bio slabo razvijen, a u oktobru 2014. godine, zbog straha od širenja raka, preventivno mu je izvađen i drugi.

Pola miliona evra odštete

Muškarac je zbog lekarske greške odlučio da tuži ljubljanski klinički centar. Tražio je 450.000 evra odštete za psihičke i fizičke bolove, kao i za pretrpljeni strah.

Okružna sutkinja Ksenija Zelhofer Orehek je, tri i po godine posle podnošenja tužbe, privremenim rešenjem odlučila da je tužba osnovana, a o visini štete sud će odlučiti pravosnažnom presudom.

“Sud je utvrdio da tužiocu nisu na adekvatan način predočene sve mogućnosti za operativnu intervenciju. Na osnovu uverljivog iskaza tužioca i njegove partnerke, sud smatra da dijagnoza nije obrazložena na adekvatan način da bi pacijent razumeo njen sadržaj“, navodi se u privremenoj presudi.

Dakle, tužilac se na intervenciju nije odlučio na osnovu svesnog, informisanog i slobodnog pristanka.

Kompas/N1

Više o ovoj temi pročitajte OVDE.