Grčka je rešila da sačuva svoje plaže, evo i kako

Pritužbe za samovoljno zauzimanje grčkih plaža ili za prekoračenje koncesije moći će da podnesu putem digitalne aplikacije „Moja obala”. Predviđene kazne su od 2.000 do 60.000 evra

Ilustativna fotografija (Izvor: Envato)

Grčka je odlučila da uvede red na svojoj obali. Nadležna ministarstva povukla su poteze kojima će skoro 200 plaža (tačno 198 njih) biti zakonom zaštićene. U prevodu: nema koncesija, a samim tim ni postavljanja suncobrana i ležaljki.

„Uvodimo red na javnu imovinu, sa strogim okvirom pravila, kazni i obaveza za koncesionare, pojačanim sistemom kontrole, transparentnošću i odlučnošću da se zakon sprovodi”, poručuje grčki ministar ekonomije Kostis Hatzidakis.

Na kojim plažama neće biti ležaljki

Mnoge su na ostrvima Krit, Alonisos, Evia, Folegandros, Kalimnos, ali i na kontinentalnom delu Grčke, pre svega na Peloponezu. Skoro 40 „netaknutih plaža“ je na Dodekanezima, 13 na Karpatosu, piše  Vreme.

Sve su u okviru ekološke mreže EU Natura 2000 koja obuhvata područja važna za očuvanje ugroženih biljnih i životinjskih vrsta i ekoloških oblasti.

Šta se zabranjuje

  • prisustvo motornih vozila,
  • organizacija događaja sa učešćem više od deset ljudi,
  • muzika ili proizvodnja drugih zvukova korišćenjem uređaja za električnu reprodukciju ili pojačavanje,
  • postavljanje mobilnih elemenata, kao što su stolovi, suncobrani, ležaljke i slično,
  • obavljanje delatnosti koje služe kupačima ili rekreaciji stanovništva,
  • iznajmljivanje morske opreme za rekreaciju,
  • rad samohodne ili priključne mobilne stanice za osveženje.

Kolike su kazne

Novim pravilnikom koji uređuje javnu imovinu na plažama, građanima se obezbeđuje pristup moru i uspostavlja transparentnost u koncesiji obale i plaže, uz zaštitu životne sredine, navode nadležna ministarstava.

Građani koji uoče prekršaje, mogu stvar da uzmu i u svoje ruke. Pritužbe za samovoljno zauzimanje grčkih plaža ili za prekoračenje koncesije moći će da podnesu putem digitalne aplikacije „Moja obala”. Predviđene kazne su od 2.000 do 60.000 evra.

Izvor: M. P. / Vreme

Više o ovoj temi pročitajte na: