Grci imali velike planove za Beogradsku berzu, zato njihova nova odluka iznenađuje

Atinska berza je bila vlasnik više od deset odsto beogradskog tržišta kapitala i do pre samo mesec dana najavljivana je „uzbudljiva saradnja“ između ova dva partnera, ali novi događaji bude sumnju u ostvarenje velikih planova.

Atinska berza, manjinski vlasnik Beogradske berze (Foto: Charles Pluta/Flickr)

Beogradska berza dobila je novog-starog akcionara: Državu.

Umesto dosadašnjih 51,71 odsto akcija, država od sada ima čak 77,58 odsto, nakon sprovedene dokapitalizacije.

Šta to znači?

To zapravo znači da su srpske vlasti Beogradskoj berzi dale dodatni kapital, odnosno novac, a da istovremeno ostali suvlasnici Berze nisu hteli da i sami ulože više para u Berzu, zbog čega im je sada udeo u vlasništvu pao.

Šta je sa ostalim akcionarima?

Osim države koja sada poseduje više od tri četvrtine akcija Beogradske berze, glavni ostali akcionari su Beogradska i Beobanka u stečaju, čiji su udeli drastično smanjeni, sa 12,98 i 10,34 odsto ,a sadašnjih 4,7 odsto.

Najzanimljiviji je ipak slučaj grčkog partnera, Atinske berze, koja je do ove dokapitalizacije imala 10,24 odsto akcija, a sada samo 4,75.

Dok se od ostalih suvlasnika koji su u stečaju nije moglo očekivati da svojim novcem isprate državu, od Atinske berze – jeste.

Obrt u priči

Do neočekivanog raspleta došlo je nakon obećavajućeg početka. Pre samo pet nedelja, direktor Beogradske berze imao je sastanak sa svojim kolegama iz Atine, koji se nesumnjivo ticao budućnosti beogradskog tržišta kapitala i potencijalne dokapitalizacije, a koji je delovao da je prošao uspešno.

„Istražili smo uzbudljive mogućnosti za dalju saradnju i nove zajedničke inicijative sa našim cenjenim partnerima iz Grčke”, saopštila je Beogradska berza posle sastanka 31. januara.

Do početka marta, te “uzbudljive mogućnosti za saradnju i nove zajedničke inicijative”, pretvorile su se u odluku da dopuste da njihov udeo u vlasništvu Beogradske berze padne.

(Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: