Građani traže zabranu, policija na potezu: Da li će se u Novom Sadu održati skup godišnjice “oslobođenja Srebrenice”?

Građanski pokret Bravo i Liga socijaldemokrata Vojvodine pobunili su se protiv održavanja ovog događaja i zatražili od policije da skup zabrani.

Novi Sad (Foto: Envato)


Ko to u Novom Sadu organizuje skup najavljen kao obeležavanje godišnjice “oslobođenja Srebrenice”?

Kako Radio Slobodna Evropa piše, reč je o malo poznatoj desničarskoj organizaciji “Srpski soko”.

Na plakatima koji su prethodnih dana oblepljeni u Novom Sadu, kojima se poziva na ovaj skup, prikazan je spomenik srpskom političaru iz druge polovine 19. veka Svetozaru Miletiću koji se nalazi na Trgu slobode, kao i grbovi udruženja „Srpski soko“, Republike Srpske (RS) – entiteta u Bosni i Hercegovini, te Grada Novog Sada.

Skup je najavljen za četvrtak, 11. jul, na 29. godišnjicu genocida u Srebrenici.


Grad neobavešten

Grad Novi Sad i predstavništvo Republike Srpske tvrde da oni s tim nemaju nikakve veze.

Grad Novi Sad je za RSE 9. jula poručio da nit je dao saglasnost za upotrebu grba, niti finansijsku podršku za ovaj događaj.

U Predsedništvu RS tvrde da nit’ imaju veze sa skupom, niti su nešto čuli o tome.

Ko je protiv?

Građanski pokret Bravo i Liga socijaldemokrata Vojvodine pobunili su se protiv održavanja ovog događaja i zatražili od policije da skup zabrani.

Bravo smatra da je skup jasna provokacija i da predstavlja ne samo ruganje srebreničkim žrtvama i njihovim porodicama, već je i opasan pokušaj rehabilitacije ratnih zločina i njihovih počinilaca.

Liga socijaldemokrata Vojvodine takođe očekuje da se Grad Novi Sad javno ogradi od ove “manifestacije”. U suprotnom će, kao navode “smatrati da ova vlast, sada i javno, stoji iza ove nepojamne provokacije.“

Šta je „Srpski soko“?

Ideološki pripada organizacijama sa krajnje desnog spektra. U objavama veliča fašistički pokret Zbor iz perioda Kraljevine Jugoslavije, kao i osnivača klerofašističke grupe Obraz Nebojšu Krstića.

Zvanično nije registrovana, a na društvenim mrežama Instagramu i Telegramu ova grupa je aktivna od 11. novembra 2023. godine.

Prvu uličnu akciju imala je 18. novembra, nedelju dana nakon što je otvorila naloge.

Tada su objavili snimak na kojem se vidi nekoliko maskiranih muškaraca sa upaljenim bakljama i transparentom na kojem piše „Srpski Vukovar“. Baš tog dana, 18. novembra, u Hrvatskoj se obeležava godišnjica od pada Vukovara u ruke Jugoslovenske narodne armije i srpskih paravojnih snaga 1991. godine. Isti dan srpski nacionalisti obeležavaju kao „oslobođenje Vukovara“. Grad je vraćen pod rukovodstvo hrvatske države 1998. godine.

Genocid u Srebrenici

Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je 2007. godine da je jula 1995. godine u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija, Vojska Republike Srpske počinila genocid, odnosno ubila više od 8.000 Bošnjaka.

Srbiju je isti sud proglasio krivom za nesprečavanje genocida, kao i da je prekršila obavezu kažnjavanja počinilaca genocida.

Za genocid i ratne zločine u Srebrenici pred različitim sudovima do sada je osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Među njima su i bivši predsednik RS Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić. Oni su u Hagu pravosnažno osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.

RSE / Kompas

Pročitajte i: