Gorivo i praznici: Gde se isplati napuniti rezervoar

Mnogi su se odlučili da predstojeće praznike provedu na putu. Međutim, ukoliko se zaputite svojim automobilom, koliko će vas taj put koštati u velikoj meri zavisi i od toga gde ćete točiti gorivo. U Srbiji je evrodizel među najskupljima u Evropi, sa cenom od 1,75 evra po litru.

Ilustrativna fotografija. (Foto: Envato)

Od kada je država počela da određuje maksimalne cene goriva kako bi nas zaštitila od skupog goriva, benzin i evrodizel u Srbiji postali su među najskupljim u Evropi, prenosi Nova ekonomija.

Zbog toga stanovnici pograničnih delova Srbije prelaze granice samo da bi nasuli pun rezervoar goriva, a uz to možda i po neku kantu kako bi uštedeli.

Evrodizel

Tako, da bi se našao skuplji evrodizel od onog u Srbiji, moralo bi se otići skroz na jug, do Albanije ili na zapad čak do Italije i Austrije.

U Srbiji je protekle nedelje litar evrodizela koštao 1,75 evra. Međutim, oni koji putuju na jug, u Makedoniji mogu da sipaju ovo gorivo za samo 1,26 evra (skoro punih 50 evrocenti ili oko 60 dinara jeftinije).

U BiH litar evrodizela košta 1,38 evrocenti, a u Hrvatskoj 1,45 evra, što je i dalje oko 35 dinara jeftinije po litri nego u Srbiji.

Evrodizel je jeftiniji i u Crnoj Gori, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Benzin

U Srbiji je, za razliku od većine evropskih država, benzin jeftiniji od evrodizela. Trenutno je cena benzina od 95 oktana 1,66 evra za litar i tu smo ipak znatno konkurentniji.

Ipak, i benzin je u Bosni jeftiniji nego kod nas, ali za „samo“ 30 evrocenti. U Severnoj Makedoniji je jeftiniji za 25 evrocenti. Skuplji smo i od Hrvatske, ali je razlika znatno manja nego kod dizela i iznosi 10 evrocenti (oko 12 dinara).

Najskuplji benzin u širem okruženju je u Grčkoj, čak 1,98 evra za litar. Dakle, računica kaže da se onima koji tamo putuju najviše isplati da gorivo toče tokom prolaska kroz Severnu Makedoniju.

Kompas/Nova ekonomija

Više o ovome pročitajte na: