Godinu dana od prijave za penzionerske kartice: Čemu služe i rade li?

Kada se pogleda spisak privrednih subjekata u čijim radnjama popust može da se ostvari, ispostavlja se da je reč o mnogim oblastima koje nisu primarne za penzionere, kao što su tehnički pregledi, šišanje kućnih ljubimaca, izložbe, određeni lekovi za životinje, kursevi stranih jezika…

Izvor: Envato

Prošlo je tačno godinu dana od kada su počele prijave za penzionerske kartice i skoro šest meseci od kako mogu da se koriste. No, kako stvari stoje, ni penzionerima ni njihovim udruženjima još nije najjasnije ni čemu one zapravo služe ni kakvu korist od njih imaju.

Za penzionerske kartice se do kraja februara prijavilo 1,1 milion penzionera, a u akciju se uključilo više od 830 firmi i ustanova koje vlasnicima kartica odobravaju popuste i pogodnosti pri plaćanju roba i usluga. Brojke impresivne, reklo bi se – zlatno doba za penzionere.

Međutim,

Kada se zaviri u spisak privrednih subjekata u čijim radnjama popust može da se ostvari, ispostavlja se da je reč o mnogim oblastima koje nisu primarne za penzionere, kao što su tehnički pregledi, šišanje kućnih ljubimaca, izložbe, određeni lekovi za životinje, kursevi stranih jezika…

Popusti se u većini slučajeva kreću od tri do 10 odsto, a čitaoci „Danasa“ u penziji upozoravaju da se ne dobijaju na usluge koje koriste svakodnevno, kao i da je sniženje, ako ga uopšte ima, za osnovne namirnice – minimalno.

Iskustva

Tomislav Š, penzioner iz Zemuna, kaže da iako je uzeo ovu karticu, od nje uopšte nema koristi, jer i kada je priloži, ne oseća umanjenje na računu. „Ona ničemu ne služi i u nju se ne uzdam, ista je priča kao sa prošlom. U apotekama u kojima je prihvataju, ništa ne umanji račun, a kada sam pitao zašto je onda kucaju, kažu da je to zbog bodova. Ipak, niko ne zna čemu ti bodovi služe ni kako se i da li mogu iskoristiti“, priča on.

Sa druge strane, Dragan Sponza, sekretar Udruženja penzionera opštine Vračar, viđenja je da kartice ipak imaju pozitivan efekat na novčanik najstarijih sugrađana.

„Kartice znače za ostvarivanje raznih popusta. Međutim, kada je reč o skupljanju bodova, to nam nije najjasnije kako i za šta se oni prikupljaju. Ipak, u nekim mesarama recimo, ima svaki dan popust uz pomenute kartice, ali i nekim većim trgovinskim lancima. Takođe, obuhvaćeni su i popusti na putovanje vozom i različite izlete“, priča Sponza.

Jeftin ili besplatan prevoz bi bio veliki benefit za penzionere, pogotovo one u manjim mestima gde retko da postoje trgovine koje ih prihvataju.

„Penzioneri mogu ostvariti 10 odsto popusta na određene vrste robe i prehrambene artikle u jednoj robnoj kući u Ubu. Na drugim mestima nema posebnih pogodnosti na korišćenje kartica. Penzioneri su mislili da će sa njima moći mnogo štošta da se uradi i uštedi. Ipak, u malom mestu to nije slučaj“, kaže za Danas, priča za Danas Tihomir Conić, predsednik Udruženja penzionera opštine Ub.

„Volim penzionere kao Boga“

Iako su najave za penzionerske kartice bile pompezne, isporuka je kasnila dugo nakon što je njihova primena uveliko krenula. Čak i uprkos činjenici da su građani manjih mesta i sindikati ukazivali da, i kada stignu, oni neće imati gde da ostvare popuste uz njih, struktura popusta nije se promenila.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je za to vreme govorio o rastu penzija i tome koliko mu je ova kategorija stanovništva draga. „Volim penzionere kao Boga, volim penzionere iz siromašnih delova. Imaće mnogo pogodnosti kad preuzmu penzionerske kartice“, pričao je Vučić u oktobru.

Ceo tekst pročitajte OVDE.