Gde se najviše isplati da napunite rezervoar kad krenete na more

Rezervoar je najpovoljnije napuniti u Republici Srpskoj ako idete prema Crnogorskom primorju, gde je benzin 1,31 evro, dok je ako idete u Grčku najpovoljnije točiti gorivo u Severnoj Makedoniji po ceni od 1,30 evra za benzin od 95 oktana.

Ilustrativna fotografija. (Foto: Envato)

U nastavku teksta je detaljan pregled cena benzina od 95 oktana i evrodizela, preračunate po zvaničnom srednjem kursu evra, u zemljama u koje turisti iz Srbije na letovanje putuju kolima, kao i u državama kroz koje prolaze, piše N1. Cene goriva važeće su od 18. juna.

Crna Gora

Benzin od 95 oktana u Crnoj Gori od 18. juna košta 1,51 evro, dok je nova cena evrodizela u toj državi niža u odnosu na Srbiju za više od 30 evrocenti – 1,40 evra.

Ako put crnogorskog primorja idete preko Bosne i Hercegovine, preporučujemo vam da rezervoar napunite u Republici Srpskoj, jer se na tamošnjim pumpama osnovni benzin može pronaći već po ceni od 1,31 evro, a evrodizel za 1,28 evra.

Grčka

Ukoliko planirate da praznične dane provedete u Grčkoj, a putujete automobilom, najisplativije je da rezervoar napunite u Severnoj Makedoniji, gde osnovni benzin od 95 oktana košta 1,30 evra, a evrodizel 1,18 evra.

Srbiji je cena goriva viša i preračunata u evro iznosi 1,61 za benzin i 1,72 za evrodizel. Pogledajte i cene goriva koje će vas dočekati u Grčkoj – benzin BMB 95 u proseku košta 1,875 evra, a dizel 1,62 evra.

Hrvatska

Ako putujete u Hrvatsku, Sloveniju ili Italiju, preporuka je da evrodizel „do čepa“ natočite u Hrvatskoj za 1,37 evra po litru, dok će cena benzina u toj zemlji u naredne dve nedelje biti 1,43 evra.

Ukoliko u Hrvatskoj rezervoar punite na pumpama kompanije INA, obratite pažnju na to koje gorivo sipate jer su benzin od 95 oktana i evrodizel sa oznakom Class Plus Expert skuplji za 30 do čak 50 centi.

Slovenija i Italija

U Sloveniji je od 18. juna cena osnovnog benzina 1,445 evra, dok je evrodizel neznatno skuplji – 1,455 evra. Važno je napomenuti da u Sloveniji važe posebne, znatno više cene goriva na pumpama duž auto-puteva, pa ukoliko točite gorivo naš savet je da to uradite na benzinskoj stanici u nekom od obližnjih mesta.

Ako vas put vodi dalje ka Italiji, treba da znate da su u toj zemlji cene goriva znatno više nego u Sloveniji – benzin je 1,94 evra, a dizel 1,80 evra. Naša preporuka je da rezervoar napunite u Sežani, nadomak granice sa Italijom, jer je nekoliko pumpi u tom mestu locirano na svega nekoliko stotina metara od auto-puta.

Bugarska i Albanija

Letnje destinacije na koje turisti iz Srbije takođe putuju automobilom jesu Bugarska i Albanija, a cene goriva u tim zemljama prilično se razlikuju. Benzin od 95 oktana u Bugarskoj košta 1,35 evra, dok je litar evrodizela 1,34 evra, dok je u Albaniji litar osnovnog benzina 1,81 evro, koliko košta i evrodizel.

Kompas/N1