Francuska protiv brze mode

Vlasti u Parizu smatraju da zbog nekontrolisane proizvodnje, jeftina garderoba zagađuje čovekovu okolinu i rešile su da firmama koje se time bave otežaju život

Izvor: Envato

Brz život, brza hrana, brza moda. Majice, haljine, pantalone i drugi odevni predmeti po ceni od svega nekoliko evra su ponuda koja se retko odbija. U pitanju je ionako „potrošna roba“, pa zašto  bi se davalo više za nešto što ćemo obući svega par puta, a onda bez griže savesti baciti u smeće, jer nas je koštalo manje od ručka u restoranu.

Međutim

Vlasti u Parizu smatraju da zbog nekontrolisane proizvodnje, jeftina garderoba zagađuje čovekovu okolinu i rešile su da firmama koje se time bave otežaju život, pišu Novosti, a prenosi Nova ekonomija.

Francuski parlamentarci su, naime, nedavno jednoglasno usvojili predlog Zakona o smanjenju štetnog uticaja tekstilne industrije na čovekovu okolinu, a jedna od mera je da će najvećim zagađivačima, shodno tome koliko jeftino prodaju robu, biti zabranjeno javno oglašavanje, direktno ili indirektno, već od sledeće godine.

Ostaje još da o predlogu zakona mišljenje daju senatori, pa da se ovaj zakon i definitivno izglasa.

Ko je na udaru

Prema predlogu novog zakona,  finansijski će biti kažnjene sve one firme koje oglašavaju više od hiljadu novih odevnih predmeta dnevno. U pitanju su uglavnom novi brendovi koji igraju na kartu što nižih cena, bacajući kvalitet u drugi plan. Računicu su našle u prodaji na veliko i drastičnoj štednji materijala i sredstava. Plus, proizvodi se mahom šiju u zemljama „trećeg sveta“, u teškim uslovima rada, pa je izrabljivanje radne snage još je jedan od razloga za novu „garderobnu politiku“ francuskih vlasti.

Nove obaveze

Između ostalog, proizvođači ovakve tekstilne robe biće u obavezi da vidljivo upozoravaju svoje kupce na štetu po okolinu koju ovi odevni predmeti nanose. Oporezivaće se dodatnim nametom koji može da ide i do 50 odsto od prodajne cene, do maksimalnih deset evra, a ta mera bi trebalo da se primeni progresivno, do 2030. godine.

Za i protiv

I dok borci za očuvanje čovekove okoline naglašavaju da je neophodno da se uvede red u ovom sektoru utvrđivanjem normi koje bi odvraćale od hiperprodukcije jer 80 odsto zagađenja u odevnoj branši nastaje prilikom proizvodnje, oni koji podržavaju lance sa jeftinom garderobom ističu da će njihovo dodatno oporezivanje biti direktan udar po džepu siromašnijih slojeva društva. Kažu, lepo je voditi računa o prirodi, ali treba se zapitati da li prosečan kupac u jeku najrazličitijih kriza ima novca da garderobu skuplje plaća. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: