Hotel Jugoslavija opet na prodaju: Čiji je i čiji će biti

Bila je najveći i najluksuzniji hotel u bivšoj Jugoslaviji. Hotel, nazvan po sada nepostojećoj državi, na neki način je podeilo i njenu sudbinu.

Hotel Jugoslavija (Foto: Mabi2000/Flickr)

Hotel Jugoslavija ponovo traži vlasnika. Otkako je privatizovan 2006. godine, nekada najluksuzniji hotel SFRJ nikako nema sreće sa investitorima. Ovog puta, aktuelni vlasnik, firma Danube Riverside, završila je u stečaju pa se njena imovina, a to znači hotel Jugoslavija, zajedno sa građevinskim zemljištem, luster-tavanicom i bistom umetnika Aleksandra Zarina, koji su zaštićeni kao kulturna dobra, prodaje na licitaciji. Procenjena vrednost celokupne imovine 6,35 milijardi dinara, odnosno 54 miliona evra, a početna cena na aukciji će biti polovina od toga, odnosno 27 miliona evra ili 3,17 milijardi dinara.

Međutim, ni ova prodaja verovatno neće proći bez problema. Naime, katastarska parcela na kojoj se nalazi hotel, u zajedničkoj je imovini Danube Riverside-a i kompanije MV investments, koje nisu fizički podelile parcelu, niti “opredelile suvlasničke udele u zemljištu”. Uz to, oko ove parcele se vodi i sudski postupak, koji je pokrenula Luka Beograd protiv Danube Riverside-a i MV investmenta.

I, kako ide licitacija? Svako ko želi da kupi “Jugoslaviju” prvo mora da položi depozit od 1,27 milijardi dinara. Kada krene licitacija, počinje se s ponudom od 3.002.729 dinara, a ako bude više zainteresovanih, svaka naredna ponuda biće za pet miliona dinara veća od prethodne.

Hotel Jugoslavija – od zvezda do trnja

Zgrada hotela „Jugoslavija“ otvorena je 1969. godine i izgrađena je po projektu arhitekte Lavoslava Horvata. Kada je izgrađen, hotel „Jugoslavija“ je bio najveći i najmoderniji hotel u SFRJ. Imao je sedam spratova i prateće zgrade sa 1.500 prostorija, 1.100 kreveta u ukupno 600 soba i 23 apartmana. Među gostima bili su britanska kraljica Elizabeta, astronaut Nil Amstrong, američki predsednici Ričard Nikson i Džimi Karter i libijski vođa Muamer Gadafi.

Propadanje “Jugoslavije” počinje sa raspadom države čije ime nosi i sankcijama kojima je zemlja bila izložena tokom čitavih devedeseti. Hotel je bombardovan 1999. godine, posle čega nikada nije u potpunosti obnovljen.

Vlasnički ringišpil

Kada je 2006. godine privatizovan, delovalo je da će novi vlasnik, Hipo alpe adria hoteli, Juoslaviji doneti i novu budućnost. Međutim, kredit koji je kupac uzeo od svoje matične grupe, Hipo alpe adria banke, za kupovinu hotela, nikad nije mogao da vrati, pa već sledeće godine taj dug kupuje Piraeus banka. U međuvremenu firma QS investment postaje vlasnik Hipo alpe adria hotela, a kasnije menja ime u Danube Riverside. Dug po kreditu prelazi u ruke Pireus Financial holdinga, koji ga prodaje firmi LED Pay. A firma LED Pay je u vlasništvu Britiš motorsa, koji je u vlasništvu Ostoje Mijailovića, predsednika košarkaškog kluba Partizan i čoveka vrlo bliskog aktuelnim vlastima. Upravo je LED Pay i pokrenuo stečaj kako bi naplatio kredit uzet još pre skoro 20 godina.

Šta će na kraju biti s hotelom?

Konačna sudbina zavisi od novog vlasnika, ali pošto je Zavod za zaštitu spomenika izbrisao hotel iz evidencije dobara pod prethodnom zaštitom, ograničenja su mnogo manja nego ranije. Firma MV investment koja je vlasnik dela parcele planirala je da tu gradi poslovno-stambeni kompleks, dok su raniji vlasnici, u vreme kad su još planirali veliku obnovu hotela, imali nameru da na mestu Jugoslavije nikne luksuzni Kempinski hotel sa pet zvezdica i ekskluzivnim soliterom povezanim s hotelom. Slično bi i sad moglo da se dogodi, budući da je izgradnja solitera, odnosno “kula” pored hotela, opcija koja se sve češće pominje u javnosti.

(Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: