Fon der Lajen pred novim mandatom na čelu Evropske komisije

Ursula fon der Lajen ima dobre izgleda da, nakon što je postala prva žena na čelu Evropske komisije , u junu dobije i drugi mandat. Nju je konzervativna Evropska narodna partija danas i formalno imenovala kao svog kandidata.

Ursula fon der Lajen (dpa - standardna prava upotrebe) Foto: Philipp von Ditfurth/dpa

Konzervativna Evropska narodna partija (EPP) u četvrtak je imenovala Ursulu fon der Lajen da još pet godina vodi Evropsku komisiju.

Ako EPP pobedi na na junskim izborima za Evropski parlament, nemačka političarka će obnoviti mandat na čelu izvršnog tela EU. Nju su bez protivkandidata izabrali delegati EPP na kongresu u Bukureštu.

Za kandidata ju je prošlog meseca imenovala Nemačka demohrišćanska unija (CDU).

EPP ubedljivo vodi u skorašnjim anketama, tako da Fon der Lajenova ima dobre izglede za drugi mandat, navodi agencija dpa.

Ona je 2019. postala prva žena da povede Evropsku komisiju i preuzme posao šefa oko 32.000 saradnika i zadužena za dobar deo političke agende EU.

Šef Evropske komisije obično predstavlja EU na važnim međunarodnim sastancima, poput G7 ili G20. Časopis Forbs je Fon der Lajenovu proglasio „najmoćnijom ženom sveta“.

Njen mandat na izmaku obeležili su pandemija i rat u Ukrajini. Pre preuzimanja dužnosti u Briselu, u više navrata bila je ministarka u vladama nemačke kancelarke Angele Merkel.

Po profesiji je lekarka i ima sedmoro dece. Pre preseljenja u Brisel nije bila šire poznata izvan Nemačke. (Kompas)