Hronologija masovnih pucnjava u Finskoj

Pucnjava u školi u Finskoj u kojoj je ubijen jedan tinejdžer, a ranjena dva, nije prva koja se dogodila u toj zemlji.

(Foto: FoNet / Markku Ulander/Lehtikuva via AP)

Jedno dete je ubijeno, a dvoje je teško povređeno u pucnjavi u školi u Finskoj, saopštila je policija. Žrtva i ranjeni imaju 12 godina, kao i napadač koji je uhapšen.

Šta se dogodilo?

U školi u četvrti Viertola u gradu Vanta u Finskoj dogodila se pucnjava, nakon čega je napšadač uhapšen, saopštila je finska policija, objavio je Rojters. Policija je prvobitno saopštila da žrtve i napadač imaju 13 godina, ali su u kasnijim saopštenjima njihov uzrast korigovali na 12. Napadač je pobegao sa mesta pucnjave, ali ga je policija pronašla i uhapšen je bez opiranja. Kod njega je pronađeno vatreno oružje koje mu je oduzeto.

Šira slika

Ovo je četvrta masovna pucnjava u školi u istoriji Finske.

  • Prvi put ovako nešto dogodilo se 1989. u gradu Rauma, kada je četrnaestogodišnjak ubio dvoje vršnjaka očevim pištoljem.
  • Godine 2007. u srednjoj školi u gradu Jokela, osamnaestogodišnjak je poluautomatskim pištoljem ubio osmoro, a ranio 13 učenika srednje škole u koju je i sam išao, a potom počinio samoubistvo.
  • Grad Kauhajoki bio je mesto školske pucnjave 2008. kada je 22-godišnji student ušao naoružan na Univerzitet primenjene nauke i ubio deset, a ranio jednu osobu. I on je izvršio samoubistvo. (Vreme)

Više o ovome pročitajte na: