Grupa studenata blokirala Filozofski fakultet u Novom Sadu: Traže otkaz Dinku Gruhonjiću

Kampanja protiv novinara i profesora Dinka Gruhonjića nastavljena je blokadom Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Pritisak na novosadske novinare Anu Lalić i Dinka Gruhonjića raste. Osim pretnji grafitima i na društvenim mrežama, počele su da pljušte krivične prijave građana i političkih partija. (Foto: Aleksandar Latas)

Oko stotinak studenata i mladih ljudi okupilo se danas najpre ispred, a potom su i ušli u prostorije Filozfoskog fakulteta. Okupljeni su uzvikivali parole protiv profesora Dinka Gruhonjića, čije udaljavanje traže s fakulteta.

Šira slika

Studenti i mladi su na protestu uzvikivali „Dinko odlazi“, „Kosovo je Srbija“ i pevali „Izađi mala“.

Izveštač Danasa navodi da je jedan stariji čovek uzvikivao na protestu: „Ustaše treba klati“, ali da ga je većina umirila da to više ne uzvikuje.

Okupljeni su zatražili da uprava fakulteta osudi takozvane antisrpske izjave Dinka Gruhonjića i da on bude razrešen s pozicije profesora.

Iza kulisa

Student prorektor Damjan Vakanjac rekao je da su protestom okupljeni hteli da „stanu na kraj govoru mržnje“.

Uprava Filozofskog fakulteta u Novom Sadu je obustavila rad zbog protesta i zatražila zaštitu nadležnih zbog upada protestanata.

Dinko Gruhonjić je uz novinarku Anu Lalić prethodnih dana dobijao pretnje smrću zbog stavova izrečenih na festivalu „Rebedu“ u Dubrovniku još početkom marta, a na kojem su kritikovali nacionalizam i šovinizam. (Vreme)

Više o ovome pročitajte na: