Evropske banke plivaju u novcu: Akcionari dele 120 milijardi

Bankar je neko ko ti pozajmi kišobran pod suncem i traži ga nazad kada počne kiša. Dok evropska privreda i građani grcaju pod beskonačnim naletom kriza, banke akcionarima dele 120 milijardi evra.

Svet je u krizi, a evropske banke akcionarima dele trocifren broj milijardi evra. Kako? Foto: RossHelen, Envato

Dobro vreme za banke: Narasle kamate su profit dramatično pogurale naviše. To se preliva akcionarima evropskih banaka, koji će podeliti čak 120 milijardi evra iz prošlogodišnje zarade. Od toga, 74 milijarde evra su dividende, a preostalih 47 milijardi će ići kroz otkup sopstvenih akcija, pokazuju podaci švajcarske banke UBS koje je objavio Fajnenšel tajms.

Kako slavna izreka navodi, bankar je čovek koji ti pozajmi kišobran kad sija sunce, a traži ga nazad kad pada kiša. Tako i danas, kada zbog visoke inflacije, slabog stanja evropskih privreda, energetske i drugih kriza izazvanih ratom u Ukrajini, najvećem delu privrede i stanovništva uglavnom loše, bankama ide odlično.

Kako je to moguće?

Pa tako što su narodne banke širom sveta, a posebno u Evropi morale da naglo podignu kamate da bi se izborile sa inflacijom koja divlja. A visoke kamate, za banke znače visoku zaradu. Tako je ovih 120 milijardi evra takozvanog prinosa na kapital, rekord neviđen još od 2007. i vremena pre svetske ekonomske krize. Samo u poslednje dve godine, evropski zajmodavci dobili su 100 milijardi evra neočekivanih prihoda, zahvaljujući razlici između kamate koje plaćaju na depozite i kamate koju dobijaju na date kredite, poznatoj kao neto prihod od kamata.

Iz ovoga je jasno da su banke više podigle kamate koje naplaćuju od kamata koje plaćaju. Eto profita! Prethodno, banke su bile u problemu, jer im je Evropska centralna banka pre četiri godine, u vreme izbijanja pandemije kovida-19, naredila da zamrznu dividende. To je akcije banaka učinilo neprimamljivim investitorima.

Ko da više?

Među najdarežljivijim bankama, ističu se italijanske i engleske. Tako će Unikredit iz Italije investitorima isplatiti 8,6 milijardi evra, odnosno sav profit iz 2023. Barklis iz Velike Britanije će u naredne tri godine akcionarima vratiti deset milijardi funti, a konkurentski Standard čarterd će u istom periodu vratiti pet milijardi.

Švajcarski UBS će podići dividendu 27 odsto i otkupiti do milijardu dolara svojih akcija. Veće isplate akcionarima najavili su i španski Santander i nemačka Dojče banka, dok je italijanska banka Monte dei Paschi di Siena objavila svoju prvu dividendu posle 13 godina. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: