Nemačka želi brzu realizaciju reforme evropskog sistema azila

Evropski parlament je u sredu izglasao reformu sistema azila. Nove mere priliv neregularnih migranata treba da zaustave na spoljnim granicama Evropske unije. Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer sada zahteva što bržu realizaciju.

(Foto: Bernd Wüstneck, dpa)

„Posle godina teških pregovora, dogovorili smo sveobuhvatne mere i prevazišli duboku podelu u Evropi“, rekla je Fezerova.

Nemačka će sa Evropskom komisijom „veoma intenzivno raditi na što bržoj primeni zajedničkog evropskog sistema azila“, dodala je.

Stroga kontrola spoljnih granica EU, centri za proveru zahteva

Promene uključuju strogu kontrolu spoljnih granica EU i centre, delom zatvorenog tipa, u kojima će pridošlice, posebno one sa slabim izgledima da dobiju azil, morati da sačekaju proveru.

Oni kojima zahtev bude odbijen, biće vraćani direktno sa spoljne granice. Procedura će biti skraćena na do 12 sedmica.

Zaokret ka efikasnijoj kontroli ekonomske migracije i zaštite stvarnih izbeglica

„Procedura za azil na spoljnim granicama EU je preduslov zaokreta ka efikasnom ograničavanju neregularne migracije ka Evropi“, objavio je na Iksu nemački ministar finansija Kristijan Lindner.

Fezerova je ponovila da je efikasnije zatvaranje EU prema ekonomskoj migraciji preduslov za pružanje zaštite onima koji zaista beže od rata ili represije.

Prema podacima savezne agencije za migracije i izbeglice, 2023. u Nemačkoj zahtev za azil podnelo je 329.120 ljudi. To je upola više nego prethodne godine, a većina je pristigla iz Sirije, Turske i Avganistana.

U prvom kvartalu 2024. nemačke vlasti su primile 65.419 zahteva, za oko petinu manje nego u prva tri meseca 2023. (Kompas)