ECB: Inflacija usporava brže od očekivanog

Evropska centralna banka je naniže revidirala očekivanja i inflacije i privrednog rasta u zoni evra.

Evropska centralna banka (Foto: Boris Roessler, dpa)

Inflacija u evrozoni se hladi bržim od očekivanog, ali ekonomska perspektiva 20 zemalja zajedničke valute se u međuvremenu još pogoršala, navodi Evropska centralna banka (ECB) u novoj kvartalnoj prognozi.

ECB sada ove godine očekuje prosečnu stopu inflacije od 2,3 odsto, osetno ispod 2,7 odsto iz decembarske procene. Za 2025. banka prognozira inflaciju u ravni sa ciljanom, od dva odsto. To je 0,1 odsto procentnih poena manje nego u decembarskom izveštaju.

Prognozu od 1,9 odsto za 2026. ECB nije promenila, javlja agencija dpa.

Ključni posao centralnih banaka je da monetarnom politikom održavaju stabilnost cena. Važna alatka monetarne politike su kamatne stope – veća kamata diže cenu novca i hladi tražnju, što posredno usporava rast cena u maloprodaji.

ECB inflaciju nastoji da zadrži na dva odsto godišnje, a brže od očekivanog usporavanje inflacije otvara prostor za obaranja kamatnih stopa. ECB danas ipak nije menjala referentnu kamatu.

U izveštaju objavljenom u četvrtak, ECB je naniže revidirao očekivani privredni rast u evrozoni, na 0,6 odsto sa decembarskih 0,8.

Očekivanja za 2025. su ostala na rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,5 odsto, a nešto optimističniji pogled ECB baca na godinu posle. Sada očekuje rast od 1,6, umesto 1,5 odsto. (Kompas)