EPS počeo da šalje nove cene struje privredi: Skuplje nego na berzi

EPS od maja ponovo može da slobodno formira cene struje za privredu. U njegovom slučaju do znači pad cene. Ali je taj pad privredi i dalje nedovoljan.

(Foto: wirestock/Envato)

Elektroprivreda Srbije ovih dana šalje ponude privrednicima za zaključenje novih ugovora za kupovinu struje, sa cenama koje su po prvi put šarene baš kao i one na berzi struje – s tom razlikom što je EPS i dalje skuplji od te iste berze.

Zašto je to važno?

Cenu struje za građane određuje država, ali se za privredu cena slobodno formira. Bar je tako bilo do energetske krize kad je država EPS-u ograničila i cene koje može da naplaćuje firmama. Problem je u tome što su te cene ostale tako fiksirane sve do sada, iako je kriza u Evropi odavno prebrođena, a cene struje pale toliko da je EPS već dugo vremena skuplji od konkurencije. Sada ograničenje cena ističe, pa će EPS – spustiti cene. Ali, privrednici ipak nisu zadovoljni.

U čemu je problem?

Početkom ovog meseca biznismen Zoran Drakulić je izjavio za Novu ekonomiju da je od EPS-a dobio ponudu od 91 evro za megavatsat struje. To se u međuvremenu promenilo – nagore.

„Sada smo dobili ponudu sada od 94 i nešto evra po megavatsatu. Ali prvi put se dešava da privreda dobija različite cene. Neko je dobio 89, neko 84, neko i 97 evra. Tog dana kada vam pošalju ponudu, oni kao gledaju tržište. Šta to znači, da mi zavisimo od toga kog dana će oni da gledaju tržište i kada će da vam pošalju ponudu?“, kaže Drakulić.

Tržište, kako ga EPS zamišlja

Od 1. maja ističu ugovori o snabdevanju koje je EPS zaključio po ograničenim cenama u skladu sa preporukama Vlade Srbije. Od tog datuma struju će naplaćivati „po tržišnim principima u uslovima konkurencije“.

Međutim, kako EPS određuje te cene, ostaje misterija. Jer, kako kažu privrednici, jedan dan pošalje jednu cenu, a drugi dan drugu, za dugoočne ugovore koji najčešće važe godinu dana. Tako EPS prati cene na berzi, pa ako nekom danas šalje ponudu za ovu godinu, a danas na berzi cena padne, taj privrednik dobija nižu ponudu, a ako sutra cena skoči, privrednik kome sutra budu slali ponudu dobija veću cenu za ovu godinu. Ova nedoslednost privredu frustrira, jer im cena izgleda zavisi od berzanske lutrije i toga kad će doći na red za ponudu kod EPS-a.

Još gore od svega za njih, koji god dan da dobiju, ponuda će im u svakom slučaju biti veća od berzanske cene, jer EPS smatra da će privreda morati od njega da kupuje struju, čak i ako je skuplji od ostalih trgovaca.

Prema podacima SEEPEX-a, srpske berze struje, prosečna cena trgovanja je u aprilu mesecu bila 62,23 evra po megavatsatu. I u proteklih 90 dana, kada se pogleda trgovanje na berzi, cena je uvek bila niža od 119,67 evra koliko je privreda sve to vreme plaćala.

Ako se pogleda trgovanje u petak, najniža cena je iznosila 72, a najviša 135 evra za megavatsat.

Nova ekonomija

Više o ovoj temi čitajte na: