Ekstremne vrućine odnele živote najmanje 550 hodočasnika tokom hadžiluka u Meki

Najmanje 550 muslimanskih hodočasnika preminulo je tokom hadžiluka u Meki zbog toplotnog udara, a hiljade drugih su potražili pomoć lekara zbog kolabiranja usled visokih temperatura, objavila je američka televizija ABC.

Foto: Envato

Temperature vazduha dostigle više od 50°C

Najmanje 550 hodočasnika iz Egipta, Jordana, Indonezije, Irana i Senegala preminulo je tokom ovogodišnjeg hadžiluka jer su temperature vazduha dostigle više od 50 stepeni Celzijusovih.

„Svi su umrli od vrućine“, osim jednog koji je zadobio smrtonosne povrede tokom manjeg naleta mase, rekao je jedan od diplomata, prenosi N1.

Prema podacima AFP-a, broj novih smrtnih slučajeva povećan je do sada u raznim zemljama na 577. Diplomate su saopštile da je u mrtvačnici u Al-Muaisemu, jednoj od najvećih u Meki, ukupno 550.

Učestvovalo oko 1,8 miliona hodočasnika

Hadž je jedan od pet stubova islama i svi muslimani koji imaju sredstva moraju ga završiti barem jednom.

Prema saudijskim vlastima ove godine je na hodočašću učestvovalo oko 1,8 miliona hodočasnika, od kojih 1,6 miliona iz inostranstva.

Jedan od diplomata u razgovarau za AFP rekao je da je broj poginulih u Egiptu „apsolutno“ povećan zbog velikog broja neregistrovanih egipatskih hodočasnika.

Ranije ovog meseca, saudijski zvaničnici su rekli da su oterali stotine hiljada neregistrovanih hodočasnika iz Meke uoči hadža.

Kompas/N1