Ekonomija ratovanja: Ima posla u vojnoj industriji?

Spisak deficitarnih zanimanja u toj industriji je podugačak: od inženjera, preko programera i stručnjaka za kibernetičku bezbednost, pa sve do mehaničara i varilaca.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Globalna vojna industrija zapošljava najviše radnika u poslednjih nekoliko decenija. Kako je istražio dnevnik „Fajnenšel tajms“, 20 srednjih i velikih proizvođača oružja planira ove godine da zaposli nekoliko hiljada novih radnika. Ukupno se radi o povećanju broja zaposlenih za deset odsto, a konkretno o 37.000 novih radnih mesta.

O čemu se radi

Nakon godina pada proizvodnje, vojna industrija sada beleži delom i rekordan broj narudžbina. Pored ruske agresije na Ukrajinu, globalnu glad za naoružanjem pojačala je i nesigurnost na Bliskom istoku, kao i ostala geopolitička žarišta, poput napetosti između Kine i Tajvana.

„Ovo je najveći skok narudžbina u odbrambenom sektoru od završetka Hladnog rata i to se sve događa u jednom relativno kratkom periodu“, rekao je za „Fajnenšel tajms“ Jan Pie, generalni sekretar krovnog evropskog udruženja industrije naoružanja ASD.

Spisak deficitarnih zanimanja u toj industriji je podugačak: od inženjera, preko programera i stručnjaka za kibernetičku bezbednost, pa sve do mehaničara i varilaca.

Iz automobila u tenk

Najveća nemačka firma za proizvodnju oružja Rajnmetal planira dodatno da poveća broj zaposlenih za više od deset odsto. Rajnmetal i proizvođač automobilskih guma Kontinental u petak su najavili da će višak radnika iz Kontinentala, koji se zbog slabije potražnje iz automobilske industrije nalazi u poteškoćama, preći u Rajnmetal.

Priredili: DW, J.G. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: