Ekološki aktivisti pisali Evropskoj komisiji: Građani Srbije ne žele kopanje litijuma

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) uputio je pismo predstavnicima Evropske komisije u kojem je istakao da građani Srbije ostaju posvećeni sprečavanju iskopavanja litijuma u dolini Jadra i da Evropska unija, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj ne bi trebalo da pružaju bilo koju podršku projektu Jadar.

(Foto: Dmitry_Rukhlenko, Envato)

Pismo je upućeno predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, potpredsedniku Evropske komisije Marošu Šefčoviču, predsednici Evropske investicione banke Nadiji Kalvino i predsednici EBRD Odil Reno-Baso.

Šta piše u pismu?

Kako se navodi, pismo je upućeno zbog „izenenadne žurbe“ potpredsednika Šefčoviča da na kraju mandata Komisije „kontroverzan sporazum o prometu retkih sirovina između EU i Srbije“.

„Uprkos tome što deluje uopšteno, ovaj dokument očigledno ima za cilj da pomogne političkim i poslovnim lobijima koji pokušavaju da ožive litijumski projekat Jadar koji su stotine hiljada građana Srbije odlučno odbacile peticijama i uličnim demonstracijama, a zatim ga je Vlada Srbije nevoljno napustila u januaru 2022. godine“, navodi se u saopštenju.

U pismu se pita da li je pokretanje sporazuma na bilo koji način povezano sa planovima u Srbiji slovačke kompanije litijumskih baterija Inobat.

Kako se navodi, ta kompanija je zvanično ražila od Vlade Srbije 419 miliona evra subvencija u 2023. godini.

„Može li potpredsednik Šefčovič da uveri sve da nikada nije imao niti će imati poslovne odnose sa Inobatom i bilo kojim drugim zainteresovanim licima za otkazani projekat Jadar koji se toliko trudi da vaskrsne na kraju svog mandata“, pitao je SEOS.

Da li je rudarenje litijuma uslov za članstvo u EU?

Postavlja se i pitanje da li Fon der Lajen može da potvrdi da evropska budućnost Srbije neće biti uslovljena rudarskim projektom koji su građani Srbije odbacili.

„Budite uvereni da ostajemo potpuno posvećeni sprečavanju da se litijumski projekat Jadar ikada implementira. Ako bude potrebno, a kao što smo uradili 2022. godine, biće organizovane masovne demonstracije i građanska neposlušnost“, istakao je SEOS.

FoNet

Pročitajte i: