Duško Knežević izručen Crnoj Gori: Tvrdi da će sada mnogima biti neprijatno

Predsednik Atlas grupe Duško Knežević (65) izručen je Crnoj Gori iz Velike Britanije, saopšteno je iz Uprave policije, javlja RTCG.

Foto: Printscreen/N1

Knežević se potražuje radi vođenja više krivičnih postupaka u Crnoj Gori, zbog sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

„Ekstradicija je, rano jutros, realizovana posebnim letom na relaciji London – Podgorica, uz visoki stepen mera bezbednosti. D.K. će biti sproveden Višem sudu u Podgorici na dalju nadležnost“, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Pristao na izručenje

Sud u Londonu odlučio je u februaru prošle godine da izruči Kneževića Crnoj Gori, a tim njegovih branilaca najavio je žalbu s obzirom na to da tadašnja odluka Vestminsterskog suda u Londonu nije bila pravosnažna.

Crna Gora je izručenje Kneževića tražila još u julu 2019. godine.

Optuženi biznismen Duško Knežević kazao je za Vijesti da u Crnu Goru stiže sa plavom torbom i da mnogima nije prijatno što dolazi.

Poručio je i da je pristao na izručenje pre nego je iskoristio sve pravne mehanizme, jer ne želi da dozvoli da mu se i dalje pljačka imovina.

Davao novac Milu Đukanoviću, objavio snimke o korupciji

Knežević je 2019. rekao da je nekadašnjem predsedniku Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću dao novac koji se nalazio u plavoj torbi, što je Đukanović demantovao.

Knežević je crnogorski biznismen, jedno vreme saradnik nekadašnjeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, te vlasnik Atlas grupe.

Informativna služba Uprave policije Crne Gore je zvanično potvrdila 2019. da je za Kneževićem raspisala poternicu u vezi sa predmetom koji protiv njega vodi Specijalno državno tužilaštvo u vezi više krivičnih dela.

Poternicu za Kneževićem Crna Gora je raspisala nakon što je on u crnogorskim medijima objavio najmanje tri snimka o navodnoj korupciji u crnogorskom pravosuđu.

Knežević je 2019. godine izbegao hapšenje odlaskom iz Crne Gore u Veliku Britaniju, čiji je takođe državljanin. Odbacuje optužbe protiv njega.

FoNet