„Nestala Melanija“ ponovo u akciji: Može li supruga da donese pobedu Donaldu Trampu?

Melanija Tramp se uključila u kampanju Donalda Trampa. Mišljenja su podeljena koliko će mu doneti, a koliko oduzeti u trci za još jedan mandat u Beloj kući.

(Foto-FoNet-AP)

Melanija Tramp, supruga republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, pojavila se na Floridi u kampanji svog muža ovog vikenda.

Bivša slovenačka manekenka praktično je izbegavala medije i javna pojavljivanja na kojima se mogla videti tek nekoliko puta od kako je Tramp 2020. godine završio mandat u Beloj kući.

Šta se dogodilo?

Ona se na Floridi pojavila neposredno pošto su protivnici Trampa iz republikanskih redova na nedavnim konvencijama delili postere s njenim likom na kojima je pisalo: „nestala Melanija“.

Tramp je na ovoj konvenciji sakupio 50 miliona dolara, a lokalni mediji su izvestili da se nije očekivalo više od 30 miliona, zbog čega se novčani bonus pripisuje njenom dolasku.

Da se Melanija vratila u kampanju svedoči i to što je najavljeno da će kasnije ovog meseca održati svoj politički događaj u okviru prikupljanja sredstava za LGBTQ+ republikanske konzervativce.

Tajno oružje Trampa?

Gardijan u svojoj analizi navodi da će američki izbori u novembru biti prelomljeni rezultatom u sedam ključnih država, a da je Melanija tajno oružje koje marketinški može biti tas na vagi.

Većina političkih analitičara saglasna je da je Melanija u javnosti služila kao sunđer koji je uspevao da upije mnoge gafove i nepromišljenje izjave Trampa. Zbog toga i ne čudi da je ponovo aktivirana u kampanji kako bi pravila balans.

Po anketi CBS-a iz 2018. godine, Melanija je na predsedničkim izborima na kojima je Tramp pobedio Hilari Klinton donela svojom harizmom i pojavom mužu čak 18 odsto glasova. Zanimljivo je da to nisu bili samo ženski glasovi, već pretežno muškaraca (belaca) uzrasta od 22 do 40 godina.

Ismevana i osporavana

Melanija Tramp je tokom boravka u Beloj kući često u medijima bila ismevana da je nešto poput ukrasa na reveru Donalda Trampa. Američki mediji su je na primer kritikovali što je u štiklama obišla Teksas 2017. posle uragana, ali su propustili da isto konstatuju prošle godine za Džil Bajden kada je obišla Floridu.

Podsetimo i da su pre dve godine izašli u javnost telefonski razgovori supruge sadašnjeg predsednika Džoa Bajdena kako kritikuje način na koji joj je Melanija ostavila ukrašenu Belu kuću, podsmevajući se kič ukrasima. Foks njuz je kasnije primetio da je Džil Bajden za Božićne praznike koristila iste ukrase, koje je verovatno ostavila Melanija.

Melanija kao mač sa dve oštrice

Koliko može da mu doprinese u kampanji, toliko Melanija može i da oduzme Donaldu Trampu. Amerikanka slovenačkog porekla napustila je 2020. godine Belu kuću sa čak 47 odsto nepovoljnog rejtinga.

Tvrdokorni republikanci zamerali su joj da nije dovoljno uz svog muža u teškim vremenima, kao što je u dobrim. Tokom predsedničkog mandata Trampa kolale su glasine da su njih dvoje rastavljeni, da ne spavaju u istoj sobi. U medijima se navodilo da su čak pred razvodom, ali da su ga odložili dok Trampu ne istekne predsednički mandat.

Dileme nema da Tramp uz Melaniju mnogo bolje izgleda kroz rejtinge i merenja. Međutim, distanca koju je ona napravila od njega na kraju mandata donela mu je neprijatne poene. Očigledno je da će marketing stručnjaci morati da pronađu pravu meru da Melanija bude dovoljno blizu, ali da gledano sa strane zadrži oreol nezavisnosti koji je izgradila tokom njegove prethodne kampanje. (V. Ž.)