Doktor privatne klinike u Beogradu pod istragom zbog smrti pacijenta

Naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenom se na teret stavlja krivično delo teška dela protiv zdravlja ljudi, za koje je zaprećena kazna zatvora od 2 do 12 godina, saopštava Više javno tužilaštvo.

Ilustrativna fotografija, Envato

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv lekara poliklinike „011 Medical Team-Beograd“ Z. K. (54) zbog sumnje da je pri pružanju lekarske pomoći očigledno nesavesno postupao, usled čega je 30. decembra 2023. godine nastupila smrt N. B. (39).

Šta se dogodilo

On je, kako se sumnja, izvršio operativno lečenje hemoroidalnih čvorova kod oštećenog u uslovima opšte anestezije i to neadekvatnom upotrebom lasera, usled čega je po okončanju zahvata i buđenja iz anestezije oštećeni N. B. trpeo jake bolove i bio lošeg opšteg zdravstvenog stanja, ali je uprkos tome pušten na kućno lečenje oko 18 časova.

U toku noći i narednog dana zdravstveno stanje N.B. se sve više pogoršavalo uz visoku temperaturu, stomačne tegobe i jake bolove. Zbog toga je oštećeni 29. decembra 2023. godine primljen u Urgentni centar KCS, gde je i pored adekvanih medicinskih mera sutradan preminuo, navodi Tužilaštvo.

Bitan detalj

O klinici “011 Medical Team” već je pisao nedeljnik Vreme, kada se ovoj redakciji javila Beograđanka Tina Plemić. Njoj je u ovoj klinici izvršena ginekološka intervencija koja joj je predstavljena kao rutinska.

Međutim, usled obilnog krvarenja, Plemić je hitno primljena u GAK Višegradska gde je prvo morala da primi velike količine transfuzije, a onda da bude operisana, jer je tokom intervencije došlo do rupture materice. Njenu krivičnu prijavu za nesavesno lečenje tužilaštvo je odbacilo, ali je građanska parnica u toku.

Priredili: S.Z.- J.G. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: