Dodikove izjave o razgraničenju u BiH i njihovo duplo dno u Srbiji

Dodik zapravo ništa novo nije rekao od onoga što već godinama ponavlja. Međutim, u vrijeme održavanja Svesrpskog sabora u Beogradu američka ambasada u Bosni i Hercegovini izišla je sa jasnim stavom.

Milorad Dodik (Foto: FoNet / Milica Vučković)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će uskoro biti finaliziran prijedlog kojim će biti predloženo „političko razgraničenje sa Federacijom“, te da će jednog dana „raspad Bosne i Hercegovine postati činjenica.“

Šira slika

Dodik zapravo ništa novo nije rekao od onoga što već godinama ponavlja. Međutim, u vrijeme održavanja Svesrpskog sabora u Beogradu američka ambasada u Bosni i Hercegovini izišla je sa jasnim stavom.

“Razdruživanje je kraj RS-a, ne BiH”, stoji u  saopćenju. „To je opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD-a. Sjedinjene Države branit će ih i štititi, između ostalog i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku. Gospodin Dodik i Vlada RS pokušali su objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS kako bi krenula za njima ovim opasnim putem“.

Od tada se nije promijenilo američko, a ni Dodikovo stanovište.

Kud sve vodi

Ovakve Dodikove izjave već su duže vrijeme opće mjesto u polittičkom životu Bosne i Hercegovine.

Jasno je da podižu tenzije između njenih naroda i da učvršćuju nacionalističke politike, ali i da spadaju u domen paralelne realnosti – bez američke i evropske suglasnosti koja ne postoji, neće biti nikakvih teritorijalnih promjena u BiH, uključujući i Dodikovo famozno „razgraničavanje.

Kome koristi ova neodgovorna politika

Jedini dobitnik od podizanja tenzija u BiH je predsjednik Srbije.

Nakon što je sukob u selu Banjska  pretvorio politiku Beograda spram Kosova u pepeo,  Aleksandar Vučić zahvaljujući ovim i sličnim Dodikovim izjavama i dalje može izigravati  regionalnog mirotvorca istovremeno sve predstavljajući kao prkosno srbovanje.

F.Š. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: