Dodik uručio odlikovanje Orbanu: Naklonost i emocije

Orbanu je odlikovanje dodeljeno još na ovogodišnjoj proslavi 9. januara, inače neustavnog dana Republike Srpske.

(Foto: FoNet/AP Photo/Darko Bandic)

Premijer Mađarske Viktor Orban odlikovan je Ordenom Republike Srpske na ogrlici. Odlikovanje mu je danas u Banjaluci uručio predsednik RS Milorad Dodik.

Neustavni praznik i sankcije

Orbanu je odlikovanje dodeljeno još na ovogodišnjoj proslavi 9. januara, inače neustavnog dana Republike Srpske. Proslavi nije prisustvovao, ali svakako je jedan od ključnih saveznika proruski orjentisanog predsednika RS, koji je od ranije pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije zbog antidržavnog delovanja u Bosni i Hercegovini.

Dodik je, inače, istim ordenom odlikovao je i Vladimira Putina, predsednika Ruske Federacije, prošle godine, u jeku ruske agresije na Ukrajinu, podseća Radio Slobodna Evropa.

‘Mađarska primer kako održati tradicionalno društvo’

Dodik je rekao da se Orden RS uručuje „velikim i pravim prijateljima“, a da je priznanje Orbanu dodjeljeno za doprinos dobroj saradnji između tog entiteta BiH i Mađarske.

“Srbi i Mađari treba da sarađuju na najvišem mogućem nivou i to nikad nije usmereno protiv nekog trećeg. To je zbog naših interesa i želje da učinimo dobro, ali i da odbranimo naše vrednosti, a Mađarska je primer u tome, kako održati porodicu i tradicionalno društvo”, ocenio je Dodik.

‘Bez Srba nema budućnosti’

Orban je uzvratio rekavši da to odlikovanje za njega „nije samo državni akt“. „Smatram da tu ima emocija, poverenja i optimizma u odnosu na zajedničku budućnost“, rekao je mađarski premijer. On je naglasio da je „u međunarodnoj politici uvek podržavao Srbe“, jer je „stekao uvjerenje da je međunarodna politika nepravedna.

„U Evropi ne prepoznaju da su Srbi Evropi potrebni. Bez Srba nema evropske bezbednosti“, rekao je Orban koji je najavio „češće dolaske“ u Bosnu i Hercegovinu nakon što Mađarska preuzme predsedavanje Evropskom unijom, početkom jula, navodi RSE. (FoNet)