Đilas: Bojkot izbora jer Vučić je bez promene uslova nepobediv

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je oprao šake od razdora u opoziciji po pitanju izlaska na izbore ili bojkota. Ocenio je kako je režim predsednika Srbije Aleksandra Vučića nepobediv bez promene izbornih uslova i da je “naivno” računati na drugačiji ishod.

(Foto: Milica Vučković, Fonet)

“Naterali smo režim da u ova četiri meseca da odustane od formiranja vlasti u Beogradu, da odustane od 28. aprila kao datuma za izbore, da prihvati da se svi izbori održe u istom danu iako su se zaklinjali da to neće uraditi”, rekao je Dilas u razgovoru za Nova.rs.

“Prihvatili bi i izbore na jesen samo da smo ostali dosledni i jedinstveni u našem zahtevu”, ocenio je za Nova.rs. Đilas je za razlaz opozicije oko bojkota okrivio je i pritisak “ambasadora pojedinih država koje podržavaju“ Vučića.

Prema njegovim rečima, koalicija Srbija protiv nasilja bi još postojala “da su se svi držali onoga što su obećali, govorili i potpisali”.

Beograd je drugo

Uptian zašto SPP bojkotuje Beograd, ali izlazi na druge lokalne izbore u Srbiji, Đilas je ocenio kako “postoji jasna razlika između Beograda i ostatka Srbije“. Naime, „glasanje u glavnom gradu se ponavlja zbog izborne krađe, a “neprihvatljivo je da se ponavlja pod istim uslovima”.

“To znači da će opet biti pokradeni, a vlast dobiti legitimitet”, naveo je. “U ostalim opštinama izbori se dešavaju prvi put posle četiri godine.

Apsolutno siguran da je Vučić pod istim uslovima nepobediv

“Apsolutno sam siguran da bez promene izbornih uslova ne možemo da pobedimo režim Aleksandra Vučića”, nastavio je Đilas. “Ljudi u nekim od tih sredina iapk veruju da će uspeti da spreče izbornu krađu”.

“Po meni je to naivno, ali smatram da niko nema pravo da im uskrati mogućnost da to pokušaju”.

Uz to, Đilas je naglasio da će SPP ipak bojkotovati izbore u većini gradova. “Od 88 opština i gradova u kojima se 2. juna održavaju izbori, naši odbori će izaći u manje od deset”, rekao je.

Kompas