Direktori na udaru pre radnika: Ko će biti prve „žrtve“ veštačke inteligencije?

Ukoliko ne žele da ih zameni veštačka inteligencija, direktorima bi bilo bolje da počnu da udovoljavaju svojim zaposlenima, jer razlozi za njihovu zamenu postaju sve brojniji.

Humanoidni robot Mika kog je poljska kompanija imenovala za svog „eksperimentalnog direktora“ (Foto: YouTube screenshot, OTV News English)

Da direktorske pozicije mogu da budu prvo zanimanje koje će nestati zbog sve češće primene veštačke inteligencije tvrdi i Fibi Mur, profesorka menadžmenta na Univerzitetu Eseks, koja kaže da mnogi radnici nakon pandemije COVID-19 ne insistiraju na ljudskom šefu.

Zašto je ovo važno?

Ideja da će šefove i menadžere zameniti botovi skroz je suprotna svim dosadašnjim strahovima da će veštačka inteligencija dovesti do velikog gubitka radnih mesta običnih radnika.

Još jedan razlog za zamenu direktora veštačkom inteligencijom jesu i njihove visoke plate.

Anant Agarval, bivši direktor Laboratorije za računarske nauke i AI na MIT-u, smatra da bi čak 80 odsto posla koji obavlja izvršni direktor mogla preuzeti veštačka inteligencija.

Šira slika

Neki poslovni lideri već prepoznaju ovu mogućnost: poljska kompanija Dictador imenovala je humanoidnog robota Miku za svog „eksperimentalnog direktora“.

Prema istraživanju koje je sprovela IT konsultantska firma AND Digital, 43 odsto ispitanih direktora veruje da AI može preuzeti njihove poslove, dok 45 odsto već koristi AI alate poput ChatGPT-a za donošenje poslovnih odluka.

Nova ekonomija

Više o ovoj temi pročitajte na: