Snaga mase ili snaga univerziteta: Zašto je rektor podržao zahtev za otkaz Dinku Gruhonjiću?

Kampanja protiv profesora Dinka Gruhonjića ušla je u novu fazu, pošto je i rektor novosadskog univerziteta podržao blokadu Filozofskog fakulteta i zahtev za otkaz.

(Foto: Printskrin)

Studente i druge mlade ljude koji su prošle nedelje blokirali Filozofski fakultet u Novom Sadu, tražeći otkaz profesoru Dinku Gruhonjiću, podržao je rektor Dejan Madić. Međutim, on je napomenuo da nema ingerencije o kadriranju na pojedinačnim fakultetima i da to mora da uradi dekanica Ivana Živančević Sekeruš.

Šira slika

Dekanica Filozofskog fakuleta Ivana Živančević Sekeruš tvrdi da se „profesori ne zapošljavaju ultimatumom, pa se tako ne mogu ni optuštati ultimatumom“.

Dekan novosadskog univerziteta Dejan Madić uz još nekoliko profesora spada među retke koji nisu stali u odbranu profesora Filozoskog fakulteta i osudili blokadu. Madić je jedan od potpisnika podrške Aleksandru Vučiću prošlog decembra, zbog čega se u javnosti sumnja da je njegova podrška zahtevu za otkaz Gruhonjiću politički motivisana.

Iza kulisa

Oni koji zahtevaju otkaz profesoru Dinku Gruhonjiću tvrde da je on prekršio akademske moralne norme govorom mržnje na festivalu Rebledo u Dubrovniku pre više od mesec dana.

Dinko Gruhonjić se na početku svog izlaganja na tom festivalu grubo našalio što ima isto ime kao ustaški zločinac iz Drugog svetskog rata Dinko Šakić. On tvrdi da je ta njegova izjava potpuno izvučena iz konteksta i da nije bila u cilju širenja mržnje.

Zbog učešća na Rebledo festivalu Dinko Gruhonjić je dobio pretnje smrću, a ispred zgrade u kojoj živi iscrtani su uvredljivi i preteći grafiti. Pretnje smrću dobila je i novinarka Ana Lalić koja je takođe učestvovala na festivalu u Dubrovniku.

Zbog pretnji je uhapšen S. I. koji je juče pušten da se brani sa slobode.

U međuvremenu je prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu Sabina Halupka Rešetar podnela ostavku iz protesta jer Rektorat nije dao podršku Filozofskom fakultetu. (Kompas)

Više o ovome pročitajte na: