Devet godina od pada helikoptera: Niko nije odgovarao

Transportni helikopter Mi-17 srušio se 13. marta 2015. godine u širem rejonu aerodroma „Nikola Tesla“ u Surčinu, na povratku iz Raške odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara. Poginulo je sedam osoba.

Screenshot: Vreme

Deveta godišnjica pada helikoptera Mi-17 Vojske Srbije (VS), u kojem je poginulo sedam ljudi, obeležena je danas na mestu nesreće u Surčinu paljenjem sveća i polaganjem cveća.

Šta se dogodilo:

Transportni helikopter Mi-17 srušio se 13. marta 2015. godine u širem rejonu aerodroma „Nikola Tesla“ u Surčinu, na povratku iz Raške odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara. U javnosti se vodila rasprava zbog čega je helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima i gustoj magli, pokušao sletanje na civilni a ne na vojni aerodrom u Batajnici, ili heliodrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, petnaest meseci nakon pada, saopštilo je da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje su učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka.

Bitan detalj:

Nekolicina medija objavila je, dok je helikopter još leteo, da je beba spašena i uspešno sletela na Surčin. Isti mediji objavili su da je bebu dočekao dočekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a da je sve organizovao ministar odbrane.

Ko sve pamti:

Penzionisani pripadnici 890. mešovite helikopterske eskadrile Ratnog vazduhoplovstva VS odali su počast članovima posade majoru Omeru Mehiću, kapetanu Milovanu Đukariću, zastavnicima Nebojši Draiću i Ivanu Miladinoviću, medicinarima iz Novog Pazara Dževadu Ljajiću i Miroslavu Veselinoviću i bebi iz tog grada, koju su tog dana prevozili na lečenje u Beograd. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: