Deponija u Bačkoj Palanci (možda) gori, ali nadležnih nema na poslu

Požar na deponiji, kako je navedeno u dokumentaciji, nastao je u noći između 2. i 3. jula. Postavlja se pitanje, da li je zdravorazumski u situaciji kada deponija gori, raspisivati javnu nabavku?

Ilustracija (Foto: perutskyy/Envato

Javno komunalno preduzeće Komunalprojekt iz Bačke Palanke prošle nedelje je rapisalo javnu nabavku u vrednosti od 3,5 miliona dinara, po hitnom postupku, u kojem traže pomoć neke firme da zajedno ugase požar koji gori na gradskoj deponiji.

Šta se dogodilo?

Na deponiji u Bačkoj Palanci je izbio požar šireći toksične gasove do naseljenih mesta. Međutim, firma Komunalprojekt, zadužena za deponiju, nije bila u stanju da ugasi požar, pa je, umesto da se za pomoć obrati drugim lokalnim samoupravama i drugim javnim preduzećima ili samoj Republici, odlučila da za gašenje požara raspiše tender.

Međutim, koliko je stvar hitna najbolje se videlo po tome što je Nova ekonomija pozvala ovu firmu za komentar, ali se ispostavilo da ni direktor ni njegov zamenik u tom trenutku nisu bili na poslu, dok čovek zadužen za tender – na posao nije ni došao.

Tako je ostalo nepoznato šta je s požarom. U međuvremenu se na portalu javnih nabavki moglo videti da je firma dobila jednu ponudu za ovaj posao.

Šta je Komunalprojekt trebalo da uradi?

Profesor na Fakultetu za bezbednost, stručnjak za zaštite od požara i eksplozija Vladimir Jakoviljević kaže za Novu ekonomiju da tender u situaciji dok se požar nalazi na deponiji „nije zdravorazumski raspisivati“.

„U takvoj situaciji treba da reaguje Centar za vanredne situacije ili odeljenje za vanredne situacije lokalne samouprave. To je ono što je osnovno. Ako nema dovoljno kapaciteta, uvek se traži pomoć susedne lokalne samouprave. Štab za vanredne situacije mora da traži pomoć opštine ili neke druge nadležne institucije“, kaže Jakovljević.

„Nije zdravorazumski raspisivati tender dok gori deponija, u tim situacijama treba angažovati i privatan sektor. Tu se traži pomoć lokalne samouprave. Kasnije za potrebe sanacije štete se može raspisivati tender“, rekao je on.

Katarina Pantelić, Nova ekonomija

Više o ovoj temi čitajte na: