Deo opozicije napustio kolegijum, bez odgovora o bojkotu izbora: Ana Brnabić dala novi rok do sutra

Vlast su optužili da su “razgovor pretvorili u farsu”, o konkretnim akcijama govorili nisu, a ne zna se ni da li će građane pozvati na bojkot predstojećih izbora.

Sastanak o daljem radu na ispunjenju preporuka za unapređenje izbornog procesa na koji je pozvala predsednica Skupštine Srbije, 11. april, Beograd (Foto: FoNet)

Predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ napustili su danas kolegijum stranaka vladajuće većine i opozicije na kome se razgovaralo o daljem radu na ispunjenju preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Vlast su optužili da su “razgovor pretvorili u farsu”, o konkretnim akcijama govorili nisu, a ne zna se ni da li će građane pozvati na bojkot predstojećih izbora.

A šta su rekli

Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije kazao je da vlast ni danas nije pokazala želju da se izbori spoje, da se uredi birački spisak i da se napravi dogovor o medijima.

Za predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca „očigledno je da je dijalog zakazan sa ciljem da se međunarodnoj zajednici i građanima pokaže da je vlast za dijalog, ali suština je da oni negiraju da postoji politička kriza.”

Šefica Poslaničke grupe Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je deo opozicije naustio sastanak koji je „trebalo da liči“ na razgovore o ispunjavanje preporuka ODIHR, jer se razgovor pretvoro u farsu i predstavu za goste, predstavnike međunaropdne zajednice. (Vreme)

(Video: FoNet)

Ko je došao?

Sastanak je sazvala predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, a u pozivu je navela da joj je želja da se nastavi dijalog o temi o kojoj postoji širok politički konsenzus, a to je „primena svih preporuka ODIHR usmerenih ka unapređenju izbornog procesa“.

Ana Brnabić pozvala je danas predstavnike opozicije, nakon što su napustili sastanak, da do sutra u 12 sati dostave predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR sa jasnim prioritetima – kako se više „ne bi igrali mačke i miša“, a kako je dodala, usvojiće svaki koji dođe.

Ovom, trećem po redu, sastanku dela opozicije i predstavnika vlasti, za razliku od prethodnih, prisustvovali su i predstavnici NVO – CRTA, CeSID i Transparentnost Srbija, kao i američki ambasador Kristofer Hil, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre i šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu. (Vreme)

O ovoj temi čitajte i: