Dan žalosti u Rusiji

Širom Moskve su bilbordi na kojima se nalaze slike sveća i na kojima je ispisan dan tragedije. Građani Moskve pozvani su da ne izlaze i ne odlaze na mesta gde se okuplja veliki broj ljudi

Građani polažu cveće, pale sveće i upisuju se u knjigu žalosti za žrtve terorističkog napada u Moskvi ispred Ambasade Rusije u Beogradu (Foto: FoNet / Marko Dragoslavić)

U Rusiji je danas dan nacionalne žalosti za poginulima u terorističkom napadu u Krokus siti holu u blizini Moskve. Prema poslednim podacima, stradalo je 133 ljudi, ali to i dalje, kažu zvaničnici, nije konačan broj.

Širom Moskve su bilbordi na kojima se nalaze slike sveća i na kojima je ispisan dan tragedije. Građani Moskve pozvani su da ne izlaze i ne odlaze na mesta gde se okuplja veliki broj ljudi. U celoj Rusiji državne zastave su spuštene, televizijski kanali ne emituju reklame i zabavni program.

Odavanje pošte žrtvama

Građani nastavljaju da dolaze kod koncertne dvorane Krokus siti hol kod Moskve kako bi odali poštu ubijenima u terorističkom napadu u petak veče. Cveće i sveće građani pale i u mnogim evropskim gradovima.

Iako je ruska ambasada u Beogradu zamolila građane da iz bezbednosnih razloga ne pale sveće ispred ambasade, mnogi su to učinili, a u ruskoj crkvi Svete Trojice služen je parastos.

Odgovornost za teroristički napad u kojem su ubijene 133 osobe, a više od 150 je povređeno, preuzela je takozvana Islamska država. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: