Da li je Vojska Srbije spremna za svoju prvu generalku?

Žene u srpskoj vojsci do sada su dogurale do čina pukovnice.

Glavni general srpske vojske je najavio da će predsednik Vučić do kraja meseca u šakama imati predlog više modela obaveznog služenja vojnog roka. (Foto: Vojska Srbije)

Iako četvrtinu zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije čine žene, među oficirima ih je tek deset odsto.

Kako ističe poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, na komandnim i rukovodećim radnim mestima u Ministarstvu odbrane udeo žena 2022. godine iznosio je 26,8 odsto, dok ih je u Vojsci 5,9 procenata, prenosi Vreme.

Međutim, još nijedna na ramenima nema četiri rozete, odnosno generalski čin. Žene u srpskoj vojsci do sada su dogurale do čina pukovnice.

Diskriminacija od starta

Put do činova vodi od škole, a njime se – uprkos velikom interesovanju – ređe i teže ide.

Posebnu pažnju privukla je pritužba povodom zabrane upisa devojčica u Vojnu gimnaziju. Kako naglašava poverenica, nakon njihove preporuke da se taj uslov ukloni, na prvi upisni rok prijavilo se čak 9.000 devojčica, uprkos tome što se upisivalo samo 900 đaka.

Sedamnaest generacija

Vojna Akademija je inače, prvi put konkurs za devojke raspisala 2007. godine, i to po dvadeset mesta na smerovima pešadije, veze, atomsko-biološko-hemijske odbrane i tehničke službe, kao i pet mesta na pilotskom smeru.

Naredne 2008. godine broj mesta za devojke povećao se za po pet, a prijavilo se 107. kandidatkinja.

I dok su ranijih godina kriterijumi za prijem kandidata bili drugačiji za oba pola, na konkursu za školsku 2024/25. godinu napravljen je korak napred, te su uslovi konačno jedinstveni.

Da li će Srbija uskoro dobiti i prvu generalku?

M. S. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: