Da li je Srbija prestroga u kontroli starijih vozača

Većina zemalja Evropske unije predviđa redovne testove vožnje za starije vozače, u nekima to pravilo važi već nakon 50. godine.

Izvr: Envato

Zakonom u Srbiji predviđeni su redovni lekarski pregledi za starije vozače, kao i obavezna obnova vozačke dozvole nakon 65. rođendana. Iako vlada stereotip da stariji vozači donose nevolje u saobraćaju, predviđene su rigorozne provere njihovih vozačkih sposobnosti. Portal nedeljnika “Vreme” otvorio je pitanje u kojoj meri je potrebno kontrolisati starije vozače i je li ta kontrola adekvatna.

Kakva je praksa

Standardno trajanje vozačke dozvole je 10 godina. Međutim, nakon što vozač napuni 65 godina, dužina trajanja dozvole se smanjuje na 5. Na ovaj način, zakon primorava starije vozače da češće proveravaju svoje zdravstveno stanje i time se osiguraju da ne ugrožavaju ni sebe ni druge učesnike u saobraćaju.

  • Zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole građani moraju podneti mesec dana pre 65. rođendana, čak i ako stara još nije istekla.
  • Neophodan je i lekarski pregled koji, u zavisnosti od ustanove do ustanove, košta 2-3000 dinara.
  • Preglede treba obaviti kod sledećih specijalista: neuropsihijatar, oftamolog, psiholog, lekar opšte prakse, a neophodne su i analize krvi.
  • Dalje, potrebno je uplatiti tri različite takse, a brojevi tekućih računa različiti su za svaku lokalnu samoupravu.

Kontrola je još rigoroznija kada su u pitanju vozači gradskog prevoza i taksisti, koji su u obavezi da odlaze na redovni lekarski pregled na svakih šest meseci.

Evropski standardi

Većina zemalja Evropske unije predviđa redovne testove vožnje za starije vozače, u nekima to pravilo važi već nakon 50. godine. Zbog toga je u Evropskoj uniji česta praksa da stariji građani ponovo pohađaju časove vožnje i tako „obnove gradivo“. Međutim, ukoliko se ustanovi da osoba više nije sposobna da vozi, instruktori vožnje im ne mogu zabraniti da voze, već su ovlašćeni samo da daju preporuke.

Bitan detalj

Za razliku od vađenja vozačke dozvole, kada je potrebno uraditi lekarski pregled odmah nakon obuke i kasnije, malo pre 65. rođendana, za nabavku vatrenog oružja u Srbiji dovoljno je ovaj pregled obaviti samo jednom – pre izdavanja dozvole za posedovanje. Jedini izuzetak se dogodio prošle godine kada je MUP Srbije započeo ponovnu proveru svih izdatih dozvola, nakon dva masakra u maju 2023. Ovo ne važi za osobe čija profesija podrazumeva nošenje vatrenog oružja, jer oni na lekarske preglede idu jednom godišnje.

M.J., J.G. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: