Crna Gora odbila Dodikov poziv za učešće u izgradnji hidroelektrane

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je prošle nedelje Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore na saradnju u izgradnji hidroelektrane „Buk Bijela“. Crnogorsko ministarstvo je ovaj poziv – odbilo.

Drina (Foto: Nova ekonomija / Čedomir Savković)

Za Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore pitanje izgradnje hidroelektrane ‘Buk Bijela’ završeno je još 2004. godine, skupštinskom Deklaracijom o zaštiti reke Tare, ali i UNESCO-vim izveštajem iz 2005. godine. “Time je stavljena tačka na ideje o gradnji hidroelektrana na ovom području koje bi mogle uticati na ‘suzu Evrope’”, naveli su iz Ministarstva za podgoričke “Vijesti”.

Istakli su i da se strateškim dokumentima Crne Gore taj deo „ne tretira u energetskom smislu“, kao ni u biznis planovima EPCG.

A šta je predložio Dodik?

Dodik je prošle nedelje, na sastanku sa predsednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem, pozvao Crnu Goru da se uključi u projekat izgradnje hidroelektrane “Buk Bijela” na Drini kod Foče i da ga više ne blokira.

 “Mi nudimo Crnoj Gori da se uključi u ovaj megaprojekat. Ako neće, onda da nas ne blokiraju”, rekao je Dodik.

Predsednik RS istakao je da taj projekat ne „zadire i ne potapa vode u Crnoj Gori“, već je želja da se nastavi u saradnji sa Srbijom koja je većinski vlasnik.

Kako je sve počelo i zašto je stalo?

Vlada Crne Gore, čiji je predsednik tada bio Milo Đukanović, u aprilu 2004. godine načelno se saglasila da sa Republikom Srpskom gradi HE “Buk Bijela”. Tada je predviđana visoka brana, a njena akumulacija dolazila bi do ušća Tare i Pive na crnogorskoj teritoriji. Međutim, nakon toga usledili su protesti ekoloških organizacija i građana, koji su protiv izgradnje skupili preko 11.000 potpisa i predali peticiju Skupštini.

Parlament je u decembru iste godine usvojio Deklaraciju o zaštiti reke Tare. Projekat je u međuvremenu promenjen i kapacitet smanjen.

Šta to grade Srbija i Republika Srpska?

Gradnja hidroelektrane Buk Bijela zajednički je elektro-energetski projekat elektroprivreda Republke Srpske i Srbije, vredan oko 250 miliona evra. Trebalo bi da bude izgrađena na području Foče, u gornjem toku reke Drine koja razdvaja Srbiju i BiH.

Gradnja je zvanično počela u maju 2021. godine, ali susreće se sa teškoćama zbog prigovora Federacije BiH, ali i Crne Gore. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: