Crnogorci najređe u Evropi idu u bioskop

Posećenost većine nacionalnih produkcija u bioskopskim salama u Crnoj Gori prošle godine bila je oko 0,5 odsto

Izvor: Envato

Crnogorski bioskopi imaju najmanju posećenost u Evropi, ali i publiku koja je najmanje zainteresovana za domaće filmove.

Posećenost većine nacionalnih produkcija u bioskopskim salama u Crnoj Gori bila je samo 0,1 odsto u 2022. godini, odnosno oko 0,5 odsto u 2023. godini, kažu podaci Evropske audiovizuelne opservatorije Saveta Evrope, koje prenosi Vreme pozivajući se na podgoričke “Vijesti”.

Šta bi mogao biti razlog?

Pretpostavka je da je u pitanju, između ostalog, mali broj filmova većinske crnogorske produkcije, kao i njihova distribucija u bioskopima 2022. i 2023. godine. Crnogorski kandidati za Oskara – „Lovorova elegija“ Dušana Kasalice, odnosno „Sirin“ Senada Šahmanovića, na primer, prikazivani su samo sedam dana.

Ko još retko ide u bioskop?

Najmanji udeo poseta kada je reč o nacionalnim filmovima zabeležen je u Irskoj (2,8 odsto), Portugalu (2,1 odsto) i Bosni i Hercegovini (dva odsto).

Evropska audiovizuelna opservatorija, sa sedištem u Strazburu, deo je Saveta Evrope i pruža podatke i analize o bioskopskoj, televizijskoj i VOD (video na zahtev) industriji u Evropi, sa ekonomske i pravne tačke gledišta. Crna Gora je jedna od država članica Opservatorije i zato je obuhvaćena statističkim izveštajem.

Više o ovoj temi čitajte na: