Čime Srbija plaća svemoć investitorskog lobija i njegove sprege sa vlašću

Kolika je moć i uticaj investitorskog lobija, Beograđanima je jasno već godinama. Parkovi, javni prostori i zgrade zaštićene zakonom nestaju, a nastaju nehumane višespratnice gde im mesto nije.

Beograd, (Izvor: Envato)

Investitori izbegavaju uplaćivanje doprinosa za građevinsko zemljište, pa je tako gradski budžet oštećen za više desetina miliona evra svake godine, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu. Na primer, firma  „Stefial” bio je dužan da uplati doprinos za građevinsko zemljište u iznosu od 1,3 miliona evra što očito nije uradila.

Šira slika

Kolika je moć i uticaj investitorskog lobija, Beograđanima je jasno već godinama. Parkovi, javni prostori i zgrade zaštićene zakonom nestaju, a nastaju nehumane višespratnice gde im mesto nije. Naravno, ovo ne bi bilo moguće bez direktne sprege aktuelne vlasti i investitora, što je najčešće jedno te isto. Ovu tvrdnju potvrđuje Beograd na vodi gde je investitorima poklonjen jedan od najatraktivnijih delova grada. Slično će biti i sa zgradom Generalštaba. Oba ova posla, vlast je proglasila za razvojne projekte od kojih će korist imati građani. Nju niko nije video. Ono što jeste – bile su ogromne zarade investitora. A kako je i ne bi stekli kada očito ne moraju plaćati građevinsko zemljište.

Legalizacija divlje gradnje

Istraživanje BIRN-a  je pokazalo da je 300 objekata na teritoriji glavnog grada – uglavnom stambenih zgrada većih od hiljadu kvadrata –  u potpunosti ili delimično nelegalno izgrađeno nakon satelitskog snimka iz 2015. godine pa onda ozakonjeno. Izvesno je da je broj takvih zgrada i veći. Reč je o periodu nakon donošenja Zakona o ozakonjenju objekta kojim se vlast hvalila kao  konačnim obračunom sa divljom gradnjom. A kako do njega i da dođe kada je čak i bivši gradonačelnik Aleksandar Šapić bez adekvatnih dozvola poprilično uvećao dogradivši svoju kuću na Bežanijskoj kosi.

Šta ovo znači

Posledice ove politike vlasti prema investitorima su jasne. Pored urbanističkog haosa koji guši Beograd i druge gradove, ona dodatno hrani sistemsku korupciju – rak ranu društva u Srbiji. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: