Češka obezbedila 800.000 komada municije za Ukrajinu

Ukrajinska vojska je u defanzivi, a kako procenjuju evropski zvaničnici – ruske trupe na prvim linijama fronta ispaljuju do deset puta više artiljerijske municije.

Izvor: Envato

U inicijativi koju je pokrenula Češka sakupljena su sredstva za kupovinu 800.000 komada artiljerijske municije namenjenih vojsci Ukrajine. Potreban iznos zaokružen je uplatom Norveške od 140 miliona evra. Novac je doniralo 18 zemalja.

Ko pomaže Ukrajini?

Intenzitet vojne pomoći zapadnih partnera Ukrajini sve više se dovodi u pitanje, i to pre svega u Sjedinjenim Američkim Državama koje su do sada izdvajale ubedljivo najveća sredstva za ukrajinsku vojsku.

Peter Pavel je tokom Minhenske bezbednosne konferencije u februaru objavio da su Česi smislili način da za Ukrajinu kupe 500.000 artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara i 300.000 granata kalibra 122 milimetra od proizvođača van Evropske unije.

Od tada su Kanada, Danska, Nemačka, Francuska, Litvanija, Holandija, Belgija, Norveška i druge države donirali milione evra, a isporuka sada zavisi od toga koliko brzo češko Ministarstvo odbrane može da obezbedi dokumentaciju o nabavci. Prema rečima predsednika Češke Petra Pavela, municija bi trebalo da bude u Ukrajini već u narednim nedeljama.

Šta kaže Zelenski?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je na konfereciji za novinare u Odesi, napredak inicijative Češke, ali i poručio: „Možemo govoriti o pozitivnom rezultatu tek kada municija bude u Ukrajini”.

Zašto je ovo važno?

Ukrajinska vojska je u defanzivi, a kako procenjuju evropski zvaničnici – ruske trupe na prvim linijama fronta ispaljuju do deset puta više artiljerijske municije.

Pad Avdejevke, uništenog grada koji je Ukrajina žestoko branila, za Kijev je bolan i psihološki i strateški.  Istovremeno, za Rusiju je to prva velika pobeda od maja 2023. godine, a za ruskog predsednika Vladimira Putina ne samo vojni, već i politički uspeh.

Ruske trupe na istoku Ukrajine sada mogu lakše da dišu. Pod kontrolu su stavile i železničku prugu koju će moći da koriste za logističku podršku svojih trupa, što srednjeročno otvara vrata za ruski napad na strateško čvorište u Donbasu. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: