Britanija: Laserima protiv napadačkih dronova

Dronovi su jeftini, ali odbrana brodova vrednih milijardi nije. Umesto projektilima od po milion evra, britanska vojska od 2027. dronove namerava da gađa laserima.

Britanska vojska će od 2027. na jeftine, ali opasne dronove pucati laserima. (Foto: Patrick, Pixabay)

Britansko ministarstvo odbrane danas je saopštilo da će od 2027. sa brodova na dronove pucati laserima. Vlada je time prethodnon očekivani rok za uvođenje tog oružja pomerila za pet godina unapred, javlja Rojters.

Zašto je to važno?

Ministarstvo navodi da laseri mogu da gađaju bilo koju vidljivu metu po ceni od desertak funti, odnbosno 12 evra po impulsu. Pritom su dovoljno precizni da pogode kilometar udaljenu metu prečnika 25 milimetara.

DragonFire laseri – ranije najavljeni za 2032. – fokusiranim snopom svetlosti mogu da unište neke mete. To nudi jeftinu alternativu pucanjem na dronove.

Kontekst?

“U sve opasnijem svetu, menja se i naš pristup nabavkama … našim oružanim snagama ćemo brže dostavljati najnoviju opremu i oružje”, naveop je britanski sekretar odbrane Grant Šaps.

“DragonFire predstavlja najbolje na pročelju vojne tehnologije i nećemo odlagati predaju (tog oružja) našoj vojsci za suočavanje sa pretnjama”,

Laser pre svega treba da obori cenu odbrane od dronova, jeftinih letelica sposobnih da onesposobe neuporedivo skuplje mete.

Mada su dronovi jeftini, pucanje na njih nije. Na primer, svaki projektil Sea Viper kojima Velika Britanija štiti brodove od dronova Hutija u Crvenom morau košta oko 1,17 miliona evra. (Kompas)