Polna, starosna, zdravstvena diskriminacija: Brankica Janković iznela kako se krše prava radnika

Pravo na rad jedno je od najznačajnijih ljudskih prava i jedan od preduslova za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti i zato se moraju štititi prava radnika, unapređivati uslovi, bezbednost i zdravlje na radu, kao i materijalni položaj zaposlenih, rekla je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Praznika rada.

Foto: FoNet

Janković je u pisanoj izjavi navela da se u proseku godišnje oko jedne trećine svih pritužbi upućenih povereniku odnosi na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja, najčešće po osnovu pola, invaliditeta, zdravstvenog stanja i starosnog doba, što je očekivano budući da ta oblast predstavlja egzistencijalno pitanje za svakog pojedinca.

Radna diskriminacija veliki problem

Najčešći razlozi u obraćanjima građana odnose se na nemogućnost napredovanja ili dobijanja otkaza zbog godina starosti, raspoređivanja na niža i manje plaćena radna mesta po povratku sa porodiljskog ili odsustva sa rada radi nege deteta, zbog toga što poslodavci ne raspoređuju na odgovarajuće radno mesto u skladu sa procenom radne sposobnosti i zbog diskriminacije na osnovu članstva u političkim, sindikalnim i drugim organizacijama.

Janković ističe da naročito zabrinjavaju česti primeri nebezbednih i nehumanih uslova za rad, koji su rezultirali brojnim smrtnim ishodima ili teškim povredama na radu tokom prošle godine, o čemu izveštava Inspektorat za rad.

Žene i invalidi najviše diskriminisane

Ona je istakla da se ne sme dozvoliti da na tržištu rada osnovna prava radnika i ljudska prava uopšte budu bez zaštite i da tržište nekontrolisano određuje pravila ponašanja, zbog čega, između ostalog, treba jačati inspekcijski nadzor.

Kada je reč o položaju društvenih grupa čiji je pristup tržištu rada otežan i koje su češće diskriminisane, a među kojima su žene, osobe sa invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina, mladi i stariji, dobro je što se preduzimaju mere aktivne politike zapošljavanja kojima se podstiče njihovo zapošljavanje, ocenila je Janković.

Poverenica je poručila da će vreme pokazati da budućnost pripada poslodavcima koji se vode principom nediskriminacije, poštuju prava zaposlenih.

FoNet