Bot kampanja sa Kosova targetira aktivistu iz Srbije

Kampanja se proširila toliko da je reagovalo nekoliko nevladinih organizacija, međunarodnih zvaničnika, ali i javnih ličnosti iz Prištine.

(Foto: Pixabay)

Osmog marta 2024. godine, na mreži Iks pojavio se snimak od 14 sekundi na kome govori Đorđe Bojović, savetnik evropske izvestiteljke za Kosovo Viole fon Kramon.

Na ovoj verziji video snimka se čuje da Bojović dovodi u pitanje tvrdnje da je na Kosovu počinjen genocid ili druga vrsta ratnih zločina. Post sugeriše da Bojović negira i trivijalizuje postojanje genocida na Kosovu. (prikaz ispod teksta)

Post je objavljen sa profila ’’Kosovo is Dardania’’ i brzo je postao viralan.

Organizovani linč

Kampanja se proširila toliko da je reagovalo nekoliko nevladinih organizacija, međunarodnih zvaničnika, ali i javnih ličnosti iz Prištine. Oni su za organizovane napade sa raznih anonimnih profila krivili navodne „botove“.

“Ovaj organizovani linč protiv aktivista civilnog društva na Kosovu i prijatelja Kosova preko društvenih mreža je neprihvatljiv”, ocenila je bivša kosovska predsednica Atifete Jahjaga.

Sa druge strane medalje

Činjenica da profil “Kosovo is Dardania” nije podelio originalni video u kome se čuje ceo govor Bojovića, pokazuje da je snimak namerno isečen. Posledično, to može obmanuti korisnike da misle da Bojović negira zločine na Kosovu.

Takođe, nema konteksta da se zapravo radi o snimku iz 2016. kada je Bojović učestvovao na projektu studijske posete „Ovo je Kosovo“. On ovde daje svoj komentar na izjavu predstavnika pokreta Samoopredeljenje da je „u ratu na Kosovu počinjen genocid nad albanskim stanovništvom“.

Odakle je krenulo?

Prvi tvit koji targetira Bojovića pojavio se 7. marta, nakon objave teksta u briselskom Politico o navodnim vezama Novice Antića, vođe Vojnog sidikata, sa ruskom službom.

Deo teksta govori o tome da se Antić sretao sa nekoliko EU diplomata, uključujući Violu fon Kramon. Upravo ovaj deo teksta je bio osnov za prvi anonimni X nalog da počne sa širenjem tvrdnje da je Bojović ruskin špijun u redovima EU diplomata.

Autor komentara je anonimni nalog sa korisničkim imenom @njesitiKitrat. U opisu profila piše “razotkrivanje srpske* propagande // politička satira //”.

Ovu objavu je do sada videlo preko 26 hiljada ljudi. Tvit je ubrzo podelio “Kosovo is Dardania”, nalog koji je nastavio sa širenjem netačnih informacija o Bojoviću već sledećeg dana.

Recept za spinovanje upotrebljava i „domaća kuhinja“

Način na koji ove fabrike botova rade se može razumeti na primeru SNS Internet vojske koja je godinama koristila softver „Castle“. Preko njega su stranački aktivisti dobijali zadatke šta da pišu na društvenim mrežama i u komentarima medijskih portala.

Istraživanje Balkan Insight-a pokazuje da su ovo pravi ljudi koji su zaposleni u državnim institucijama i koji u toku svog radnog vremena promovišu rad vladajuće stranke. (KoSSev)

Celu analizu o ovoj temi pročitajte OVDE.