Boris Tadić pozvao na ujedinjenje opozicije: Građanska Srbija ne razume značenje pitanja Kosova

Nekadašnji predsednik Srbije i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić pozvao je u današnjem izdanju nedeljnika „NIN“ opozicione stranke da odmah počnu da rade na jedinstvenoj strategiji i ujedinjenju u najefikasnijoj formi, kao i na zajedničku borbu za bolje izborne uslove.

Boris Tadić (Foto: FoNet/Milica Vučković)

„Pozivam na to da konačno uradimo ono što umemo i što smo već pokazali pre 2012, da možemo – da ih pobedimo“, poručio je Tadić.

Važno okupiti svu opoziciju

On je istakao da bi udruživanje u stranke bilo efikasnije od udruživanja u koalicije, ali da je reč o taktičkom pitanju koje zavisi od ozbiljnih procena i analiza u datom trenutku i da je važno okupiti svu istinsku opoziciju.

„Evo pogledajte decembarske izbore – deo opozicije je svim silama gurao iz ujedinjene opozicije neke opozicione stranke, uključujući SDS, da bi se ispostavilo da su upravo procenti tih stranaka bili ključni za pobedu u Beogradu“, istakao je Tadić.

Građanska Srbija ne razume pitanje Kosova

Govoreći o Kosovu, Tadić je rekao da deo građanske Srbije ne razume značenje tog pitanja i vrlo jednodimenzionalno se odnosi prema njemu samo kao prema teretu na putu ka boljoj budućnosti, „ne razumevajući uopšte koliko skrivenih razornih opasnosti može nositi tako izgrađena budućnost“.

On je ocenio da je aktuelna vlast uspela da „predajući sve nacionalne interese na Kosovu i istovremeno blokira evrointegracije“.

Komentarišući navode ambasadora SAD Kristofera Hila da priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak u EU, Tadić je istakao a je pravo pitanje „koja je danas relevantnost takve tvrdnje u okolnostima u kojima je vlast već de fakto priznala nezavisnost Kosova“.

Upitan o Svesrpskom saboru, Tadić je istakao da je to „predstava u svrhu prikrivanja predaje nacionalnih interesa i servilnosti“.

FoNet