Blef ili ozbiljna pretnja: Šta ako Srbija stvarno napusti Savet Evrope

Sama ideja izlaska iz Saveta Evrope u kontrastu je sa onim na šta se Srbija obavezala Ohridskim sporazumom, u kome se navodi da Srbija neće blokirati članstvo Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji.

(Foto: Dmitry_Rukhlenko, Envato)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija napustiti Savet Evrope ukoliko Kosovo postane član ove međunarodne organizacije. Osim skretanja Srbije sa evropskog puta, ostvarivanje ove pretnje prouzrokovalo bi još jednu posledicu: građani Srbije više ne bi mogli pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, kaže za „Vreme“ advokat Jovan Rajić.

Šira slika

Sama ideja izlaska iz Saveta Evrope u kontrastu je sa onim na šta se Srbija obavezala Ohridskim sporazumom, u kome se navodi da Srbija neće blokirati članstvo Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji. Crvena linija za Srbiju bila bi prijem Kosova u Ujedinjene nacije, o čemu se trenutno ne govori.

Veliki blef

Domaći i strani političari su u velikoj meri skeptični i smatraju da se Vučićeva pretnja ipak neće realizovati. Njegovu najavu je prokomentarisala i izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, koja naglašava kako je sigurna da Srbija neće napustiti Savet Evrope: „Srbija, naravno, neće otići. Ta izjava (Vučićeva) ne bi trebalo nikoga da impresionira. Članice SE će same odlučiti koga će prihvatiti. Ne znam šta on priča protiv članstva Kosova“, napisala je fon Kramon na društvenoj mreži Iks. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: