Pištaljka: Opštine u Srbiji u ropstvu multinacionalne kompanije Bila Gejtsa koja upravlja deponijama

Kompanija “FCC grup”, čiji su suvlasnici Karlos Slim Helu i Bil Gejts i kojoj je Svetska banka zabranila učešće na svojim projektima zbog nameštanja tendera i korupcije, već 17 godina posluje u Srbiji i uprkos velikom nezadovoljstvu građana upravlja deponijama i sakuplja smeće u nekoliko opština širom Srbije, piše danas Pištaljka.

Ilustracija (Foto: Envato)

Kako navodi Pištaljka, iako građani opština u kojima „FCC“ posluje godinama negoduju zbog njenog lošeg rada, lokalne vlasti, kako same tvrde, ne raskidaju saradnju sa tom kompanijom, jer su ugovori sklopljeni pre više od 15 godina takvi da potpuno štite interes te kompanije.

Direktori bili hapšeni za krivična dela protiv životne sredine

Direktori ogranka “FCC” u Srbiji, firme “FCC eko”, bili su hapšeni za krivična dela protiv životne sredine, ali su oslobođeni, navodi portal i dodaje da su se već na početku saradnje sa “FCC”, opštine obavezale na javno-privatno partnerstvo dugo 25 godina.

Tu saradnju pratile su i peticije građana zbog toga što je firma bez saglasnosti opštine Despotovac povećala cenu usluge. Uprkos nalazima inspekcije, koja je više puta utvrdila nepravilnosti, jer “FCC eko” ne obavlja posao predviđen ugovorom, ni bivši, ni sadašnji čelnici lokalnih samouprava ugovore ne raskidaju, jer su napisani tako da ih je nemoguće raskinuti, tvrdi Pištaljka.

Sve počelo 2003. godine

Prema navodima portala, ideja o angažovanju privatne firme posledica je primene Nacionalne strategije za upravljanje otpadom iz 2003. godine, čiji je proklamovani cilj bio da zaustavi “neadekvatno postupanje sa otpadom”, a koja je bila deo reforme za približavanje Srbije Evropskoj uniji (EU).

Strategija je predviđala da opštine izgrade regionalne deponije sa kapacitetom za 200.000 stanovnika, u saglasnosti sa standardima EU.

Tragom prijave uzbunjivača iz Despotovca da privatna kompanija ima monopol nad odnošenjem smeća i da joj je taj posao poveren na 25 godina, a da niko iz opštine ne raskida ugovor iako firma ne odnosi smeće, Pištaljka je došla do informacije da u Srbiji “FCC” posluje sa još šest opština i sa gradom Kikindom na sličan način.

Ova firma vodi i dve regionalne deponije u Lapovu i u Kikindi i naplaćuje deponovanje smeća.

Inspekcija utvrdila propuste u 23 sela

Samo u Despotovcu, prema pisanju Pištaljke, lokalna ispekcija je utvrdila propuste u radu u čak 23 sela u toj opštini, i to za svega tri meseca prošle godine.

U dokumentima se navodi da je zbog prepunjenih i dotrajalih kontejnera, kojima je bila potrebna zamena naloženo da direktor firme “FCC eko” Amir Mujezinović plati kazne u ukupnom iznosu većem od pola miliona dinara.

Pištaljka je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dobila ugovore koje su opštine Rača, Lapovo, Despotovac, Batočina, Topola, Žagubica i Žabari potpisale sa firmom „FCC“, kao i ugovor sa gradom Kikindom.

Odredbama ugovora, nekim lokalnim samoupravama nije ostavljena mogućnost da ih jednostrano raskinu bez pokretanja spora, a u slučaju svakog spora umesto nadležnosti domaćih sudova, navodi se arbitraža u Parizu.

Ministarstvo tvrdi da nije nadležno

Iako su građani više opština obavezani da “FCC” 25 godina plaćaju za usluge sakupljanja i odlaganja otpada, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave tvrdi da za te probleme nije nadležno, navodi Pištaljka.

Prema rečima nekadašnjeg predsednika opštine Despotovac Mališe Alimpijevića, potpisivanje ugovora sa “FCC” je bila “čista tehnikalija” i ceo posao je ugovoren pre njegovog mandata.

Tada je na čelu Ministarstva za zaštitu životne sredine bio Oliver Dulić, kome je suđeno za zloupotrebu službenog položaja, jer je firmi “Nuba invest” omogućio da mimo propisa dobije dovole za postavljanje optičkih kablova. Iako je prvostepeno osuđen na tri i po godine zatvora, pravosnažno je oslobođen 2023. godine, podseća Pištaljka.

FoNet/Pištaljka