BiH dobila zeleno svetlo za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom

Napad Rusije na Ukrajinu pokrenuo je sa mrtve tačke zapušteni proces proširenja EU koji se godinama unazad svodio na obećanja o „evropskoj perspektivi“ zainteresovanim državama.

Zastava BiH (Foto: Envato)

Lideri država i vlada Evropske unije odobrili su otvaranje pristunih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je ovu „istorijsku odluku“, a predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je nazvao “važnom prekretnicom” za BiH.

Neskromni Dodik

Ovoj odluci obradovao se čak i Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, entiteta BiH. Ipak, nije propustio priliku da deo zasluga pripiše i samom sebi.

„Zato današnju odluku smatram velikim priznanjem i sebi i Republici Srpskoj za politiku koju je vodila” poručio je.

Šira slika

Napad Rusije na Ukrajinu pokrenuo je sa mrtve tačke zapušteni proces proširenja EU koji se godinama unazad svodio na obećanja o „evropskoj perspektivi“ zainteresovanim državama. Kako rat u Ukrajini ima dalekosežne posledice na čitav evropski kontinent, zapadne zemlje zbijaju redove u globalnom sukobu sa Moskvom, pa se dodelom statusa kandidata pod hitno popunjava prazan geostrateški prostor da ga ne bi popunila Rusija.

Signal Rusiji

I sam viskoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit rekao je da vidi velike deficite po pitanju demokratije u toj zemlji, ali da je ipak „geostrateški potpuno jasno da EU mora primiti ovu državu u članstvo. To je takođe signal Rusiji,“ rekao je on u intervjuu za nemačku radio stanicu Deutschlandfunk, a preneo Dojče Vele. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: