Bez prijave radova: Skela za obnovu vodotornja pored Gazele već postavljena

Investitor projekta je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu koja je posao objedinila sa rekonstrukcijom zgrade Ložionice u kompleksu Beograda na vodi.

Vodotoranj, sagrađen oko 1920. godine, opsluživao je parne lokomotive na manevarskim prostorima oko Železničke stanice. (Foto: Forbes Srbija/Screenshot)

Kako piše Forbes Srbija, obnova vodotornja pored mosta Gazela bi uskoro mogla da počne. Radnici su u ponedeljak, 1. jula privodili kraju postavljanje skele.

Na tabli koja se nalazi ispred gradilišta, navodi se da je početak radova – jun 2024. Kao rok završetka naveden je decembar 2024. Izvođač radova je M Enterijer gradnja iz Beograda.

O čemu je reč?

Prema zvaničnim informacijama, radi se o poslu izvođenja radova na adaptaciji, sanaciji i promeni namene zgrade železničkog saobraćaja – Vodotornja.

Predračunska vrednost radova iznosi 21,2 miliona dinara (nešto više od 180.000 evra).

S obzirom na to da se ne menjaju gabariti ovog objekta niti se prave druge veće promene, Kancelarija nije morala da pribavlja građevinsku dozvolu već je bilo dovoljno da dobije rešenje o odobrenju izvođenja radova.

Kancelarija je rešenje pribavila krajem decembra prošle godine.

Bez prijave radova

Ipak, nadležni organ za rešavanje ovog zahteva – Odeljenje za građevinske poslove opštine Savski venac – obavezao je investitora da pre početka izvođenja radova podnese prijavu radova. Uz to bi investitor dao informaciju o datumu početka i završetka izvođenja radova.

U sistemu za izdavanje dozvola zasad nema podnete prijave radova, ali je skela ipak postavljena.

Ukupna vrednost tendera 1,47 milijardi dinara

Ovaj posao je bio samo deo tendera ukupne procenjene vrednosti 1,47 milijardi dinara, koji podrazumeva i izgradnju pasarele radi povezivanja vodotornja sa Ložionicom, kao i opremanje kompleksa Ložionice.

U junu je objavljeno da su tender dobile firme Geotaur, M Enterijer Gradnja, Čelik doo, Mašinoprojekt Kopring, Svetlost Teatar, Securiton, Alp inženjering i preduzetnik Aleksandar Nikolić. Oni su bili i jedini ponuđači.

Vrednost ugovora iznosi 457,46 miliona dinara i traje tri godine.

Kompas