Srbija postaje vlasnik 25 odsto berze struje u Sloveniji i Mađarskoj

Regionalno tržište struje se širi potpisivanjem sporazuma između Srbije, Mađarske i Slovenije o udruživanju postojećih berzi električne energije.

(Foto: wirestock/Envato)

Srbija, Slovenija i Mađarska udružile su svoje berze električne energije, što će omogućiti jednostavnije i efikasnije trgovanje strujom u regionu, a Elektromreža Srbije time postaje vlasnik 25 odsto berze električne energije u ove dve zemlje.

Zašto je to važno?

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović ocenila je da je ovo od značaja za dalji razvoj srpskog elektroenergetskog sistema i da se regionalnoj berzi koju su osnovale Srbija i Slovenija pridružila i Mađarska.

Ministarka je navela da će zajednička platforma za trgovanje na sve tri berze dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije.

Generalna direktorka Elektromreža Srbije (EMS) Jelena Matejić istakla je da se sada uspostavlja snažna zajednička poslovna infrastruktura i ostvaruje puna saradnja između sve tri berze, na projektu koji je iniciran još 2018. godine.

Šira slika

Sporazumom u vezi sa BlueSky projektom koji je danas potpisan u Budimpešti, mađarska berza električne energije, HUPX, pridružila se prvoj regionalnoj berzi električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu – ADEX, koju su 2022. osnovali srpski i slovenački operater prenosnog sistema i evropska berza električne energije, EPEX SPOT.

Sedište kompanije ADEX koja će upravljati srpskom, slovenačkom i mađarskom berzom biće u Budimpešti. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na:

Srbija postaje vlasnik 25 odsto berze električne enrgije u Sloveniji i Mađarskoj – Nova Ekonomija