Opozicija u Berlinu: Nemačka ne podržava Vučića?

Glavna tema sastanka srpske opozicije u Nemačkoj bila je kako predstojeće lokalne i ponovljene izbore u Beogradu učiniti pravednim.

(Foto: Fonet/SSP)

Predstavnici srpskih opozicionih stranaka socijaldemokratskog, zelenog i liberalnog političkog usmerenja, boravila je u četvrtak 11. aprila u poseti Odboru za pitanja Evropske unije nemačkog parlamenta Bundestaga. Glavna tema sastanka bila je kako predstojeće lokalne i ponovljene izbore u Beogradu učiniti pravednim i fer za sve učesnike, kad već to nisu bili oni poslednji, parlamentarni, krajem prošle godine.

Zašto baš Bundestag?

Nemačka je najupornije od svih zemalja EU ukazivala na nepravilnosti tokom održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji 17. decembra. Poslanik vladajućih Zelenih i član odbora Bundestaga za EU Boris Mijatović, prisustvovao je tim izborima kao posmatrač. On je i jedan od pobornika inicijative da se istraži regularnost poslednjih izbora, i kaže:

„Mi smo već u nekoliko navrata ovde u Odboru za politiku EU kritikovali način na koji se odvijaju izbori u Srbiji i činjenicu da predsednik Aleksandar Vučić zloupotrebljava institucije i stvara atmosferu u kojoj su pravedni izbori nemogući…”

Šta traži opozicija?

Glavna tri zahteva opozicije formulisao je u izjavi za DW Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta. „Naši glavni zahtevi su spajanje lokalnih i beogradskih izbora, rešavanje pitanja spiska birača i unapređenje rada medija.“

Đavo u detalju

 „Nisam bio iznenađen kada je Vučić pre nekoliko dana u Parizu rekao da je Francuska najveći prijatelj Srbije i da je to oduvek bila. Samo želim da vas podsetim na to da je pre samo godinu dana najbolji prijatelj Srbije po Vučiću bila Nemačka“, rekao je Borko Stefanović i zaključio da je ta atmosfera sada nestala i to samo zato što Nemačka ukazuje na poteškoće u Srbiji i podseća na kriterijume koje svaka zemlja-kandidatkinja za ulazak u Evropsku uniju mora da ispuni. (Vreme)

Više o ovome pročitajte na: